Monday, April 16, 2007

Go Live?

I It-branchen där jag jobbar förekommer det många ord som är svåra att förstå för utomstående. I helgen har jag sysslat med "Go Live" tex. Vad är då detta??

Go Live handlar om produktionsättning av nya IT-system eller förändringar av befintliga IT-system. Produktionsättning innebär att förändring sker i användarens IT- system. Ett system av dignitet finns ofta i 3 olika uppsättningar, utveckling, test sam produktion.

Ett nytt IT-system kan vara av många olika typer, exvis system som även hemmaanvändare är vana vid som eller stora affärsystem som SAP R/3 som jag jobbar med. Helst skall en Go Live föregås av någorlunda stora förberedelser i form av systemutveckling och olika form av tester. En enkel nedladdning av programvara från Internet är inte mycket till Go Live:).

Många gånger handlar det dock om förändringar av befintliga system. Ett system kan ju leva många år. Ett klassiskt exempel på detta är det som kallas för uppgradering. Vid uppgradering har systemleverantören utvecklat ett antal nya funktioner (och kanske tagit bort en del). Dessa funktioner måste sedan testas så att de fungerar tillfylles för systemets användare.

Blev ni ärade läsare klokare? Kommentera gärna mitt inlägg.

Wednesday, April 11, 2007

En bättre värld

Jag har tagit mig friheten att kopiera in några textrader om hur världen utvecklats. Se nedan. Det händer trots allt många positiva saker i världen även om det i alltid lyfts fram i media/Christian


Tror du att tillståndet i världen har blivit bättre eller sämre de senaste 25-30 åren?

Utsikten att du tror att tillståndet i världen bara blir sämre är stor. Utvecklingspessimismen är utbredd. Och ju yngre man är, och ju högre utbildning man har, desto mer pessimistisk utvecklingssyn. Trots att vi i själva verket på många sätt lever i en bättre värld än för ett kvartssekel sedan. Krigen är färre och mindre blodiga. Antalet människor som lever i extrem fattigdom (det vill säga på mindre än en dollar om dagen, vilket fortfarande över en miljard människor gör) har minskat med 400 miljoner, samtidigt som jordens befolkning har ökat. Här finns inte utrymme för källor, men jag kan tipsa om en bra webbplats: www.gapminder.org.

Enligt Sidas undersökningar om biståndsopinionen är bara var femte svensk medveten om den här utvecklingen. En majoritet av svenskarna tror att en minoritet av invånarna i världens fattiga länder kan läsa och skriva samt har tillgång till rent vatten och sjukvård. När det i själva verket idag är så att 70-80 procent av invånarna även i de allra fattigaste länderna kan läsa och skriva samt har tillgång till rent vatten och sjukvård. Till och med Afrika söder om Sahara har en ekonomisk tillväxt på mellan fyra och fem procent samtidigt som barnadödligheten sjunker och läskunnigheten ökar.

Två svenska tidskrifter, Neo och Arena, har de senaste månaderna belyst det här glappet mellan å ena sidan framstegen i världen och å andra sidan den gängse föreställningen om utvecklingen. De vrider och vänder på frågan från sina politiska höger- respektive vänsterperspektiv.

Jag menar inte att tillståndet i världen är bra, bara för att det blir bättre. Men det är intressant att fundera över vad utvecklingspessimismen beror på. Och vilken betydelse den har som drivkraft för att fortsätta sträva mot en bättre värld.

Text: Ann Marie Bergström, chefredaktör Jusek

Monday, April 09, 2007

Påsk i hälsans tecken



















Denna påsk har Victoria och jag varit på Masesgården. Masesgården är en av 3 kvarvarande auktoriserade hälsohem av hälsorådet och har funnits sedan 1976. Tidigare har det ägts av bla skådespelaren Thor Modéen som var en stor spexare. Vi hade aldrig varit där förut. Det blev en mycket fin helg med olika form av träning, vila och god mat. Långfredagen blev tuff, först vattengympa efter frukost så blev det stavgång, simmning och boxning. Allt detta under förmiddagen inklusive mycket god laktovegetariskt mat.

Eftermiddagen var mer vila och lyssna på föredrag. Engagerade var fördragshållarna och aktivitetshållarna. På kvällen simmade vi och badade i bubbelpool till 70-talsdisko. De övriga dagarna fortsatte i liknande stil. För en kropp som sitter mycket vid dator var det välgörande. Jo det blev mycket aktiviteter men också en hel del vila. Vi han med en utflykt till Björnberget vid Siljansnäs där en vidunderlig utskikt kunde beskådas (nästan hela Dalarna påstås det). Vi var också inne i Leksand och tog en fika ett par timmar. Jag köpte med mig en liten sk chi-ball hem som är bra för ryggmassage. Victoria köpte ett band som man kan köra övningar med.

Vi åker nog hit igen. Se vidare info på http://www.masesgarden.se





Wednesday, April 04, 2007

Herrbeta


Sedan 2002 då jag arbetade i Vetlanda har jag haft som tradition att stanna och fika i Herrbeta som ligger vid motorvägen precis efter Linköpingsgränsen när jag åker fram och tillbaka till Skåne.

Gud tar och ger


I fredags begrovs Hille i Landskrona i närvaro av släkten. Begravningsgudtjänsten var i S:t Johannes kyrka i Landskrona. Det var fint att samlas. Det är inte så ofta man träffas. Victoria och jag hade köpt en bukett till Hilles minne (se bilden). Jag blev våt i ögat. Det känns overkligt fastän Hille var 93 år. Efteråt åt vi lunch på begravningsbyrån samt kaffe och vin med kakor hos mina föräldrar. Bra arrangerat. Gud tar och giver sägs det i bibeln. Det var roligt att träffa Elisabets dotter Sanna som inte har många månader på nacken. Hon sprang runt med livsglädje i blicken.