Monday, June 25, 2007

Sortera vykort och brev

Ikväll har jag ägnat en timme att sortera vykort och brev. Jag sorterar dem årsvis i ett fliksystem. Jag har i princip kvar det mesta. Något har säkert försvunnit. Vissa vykort finns det inget årtal så jag får chansa. Men totalt sett blir det ju bättre ordning. När det är gjort är det gjort.

Numera skrivs det färre brev. Blogg och mail är fina uppfinningar men man kan inte ta från de skrivna brevens personliga touch. Många minnen brings till liv när man läser vad andra har skrivet till mig sedan 1962. Det blir så mycket minnen så det är svårt att vara speciellt effektiv. Nu bryter jag för denna gång.

Sunday, June 24, 2007

Midsommardagen i Gävle och dan efter

Förnyelse av löftet
God mat och dryck

I Furiviksparken.


Ge mig en banan!



"Dragon Gate"


Örbyhus slott

Igår körde vi norrut till Brynäs. Vi hade blivit inbjudna av Stefan och Ann Cathrine att bevittna deras förnyelse av löften i Hemlingby kyrka. Hemlingby kyrka är en av rikets yngsta kyrkor, invigt 1989. Prästen Christer hade en fin cermoni där vi även fick sjunga bla "Blomstertiden". Det kändes bra med lite andlig spis och att ha varit med. Efter akten bjöd värdparet på en imponerande måltid. Mycket gott och mätt blev man. Med en del öl och snaps var det skönt att slagga lite efteråt. En promenad i närområdet gjorde att att vi fick igång kroppen igen. Vi hade en trevlig kväll och på natten sov vi gott.

Efter frukost och sedvanlig gästboksskrivning tog vi avsked för denna gången. Lite småregn var det men det hindrade inte oss till att åka till Furiviksparken för att beskåda bla utfodringen av chimpanser samt ett flertal andra djur. Furuviksparken har även lite annan verksamhet än djur men man har nu en satsning på att 2010 bli det ledande chimpansparken i norra Europa. Chimpanserna verkade ha det bra där.

Vidare gick vår färd genom Skutskär där jag arbetade hösten 2002 till det märkliga "Dragon Gate" bygget nära Älvarleby där myggmedelsmiljardären från Kina, Mr Li satsar stort på ett kineskt centrum. Invigning i September med bla Robert Wells mm. En annan del som blir klar i höst är E4:an. Ytterligare söderut så stannade vi vid Örbyhus slott där Erik XIV arsenikförgiftades. Vackert var det.

Till slut hämtade vi Nisse hos Gunilla. Det har varit en fin midsommarhelg.

Friday, June 22, 2007

Glad midsommar


Glad midsommar önskas alla bloggläsare. Med en blogg med få besökare som denna riskerar man iallafall inte att anmälas som Carl Bildt. I år blir en lugn hemma midsommar i Solna. I morgon bär det iväg till ett större firande i Gävle.

Ha det bra

Christian

Wednesday, June 20, 2007

Träffa kungen


Jag såg att aftonbladet.se efterlyste filmer som allmänheten gjort med kungen. Jag har inga sådana filmer men iallafall har jag några minnen med kungen. För ett antal år sedan (kommer inte ihåg vilket) så åkte jag och Victoria till Tullgarn slott söder om Södertälje för att gå en promenad med vår hund Nisse. Slottet verkade ganska övergivet men det var fint att promenara runt. Har för mig att Gustav V och drottning Victoria ofta var här.

Hursomhelst när vi skull gå till bilen så mötte vi ett jaktsällskap. Plötsligt började Nisse skälla mot en labrador och hans husse. Hussen var Carl XVI Gustaf himself. Vi tittade mot varandra en stund, sedan gick vi till bilen. Vi följde efter kungens bil mot Stockholm men vi hade inte en chans. Det gick för fort. Kungen kör fort. Detta var en riktig nära-Kungen upplevelse.

Nyårsafton 1999 firade vi med många Stockholmare utanför slottet där kungen saluterade det nya milleniet efter att Europe spelat "Final countdown". Det var en häftig upplevelse.

Victoria såg och fotograferade kungen hösten 2005 då han tillsammans med Silvia besökte hennes arbetsplats på Landstingshuset i Stockholm. Ett bildexempel bifogas.

Sunday, June 10, 2007

Ulriksdals slott

Ulriksdals slott är en av kungliga slott i Solna. I dag var jag på en guidad visning på slottet som senast bebodes av Gustaf VI Adolf. Inifrån är slottet en mix av olika stilar. Den yttre stilen i barock är byggd av Karl XII:s syster Ulrika Eleonora. När Karl XIV Johan blev kung 1818 så blåste han ut slottet ordentlig innifrån så inget finns direkt bevarat från den tiden. Karl Johan upplätt slottet till krigsivalider och var ett form av sjukhem till mitten av 1800-talet då Karl XV gjorde iordning en hel del och bodde där tidvis. Bla lät han inreda ett antal rum i 1600-talstil samt tog dit en säng som påstods vara Axel Oxenstiernas.

Karl XV:s rum med med mycket mörk inredning med bla tapeter i gyllenläder skänktes till Nationalmuseem efter hans död men återbördades till Ulriksdal 1886. Efter hans död huserade Oskar II:s drottning Sofia där men det var när Gustaf Adolf fick ärva huset som det blev en bostad igen med omfattande renoveringar. Vi fick se en del av köket där tjänarna arbetade samt ett stort öppet rum där Kronprinsessan Victoria firade studenten. Det sista rummet var ett mycket stort vardagsum inrett med genomgående Carl Malmstens möblemang och mycket böcker. Gamle kungen läste mycket.

Sprechen Sie deutch, part zwei




I torsdags hade vi Marianne från Sylt som middagsgäst. Ännu ett tillfälle för mig att träna tyskan. Sehr gut. God mat med champagne och öl och som avslutning kaffe och cognac.

Wednesday, June 06, 2007

Smaka på Stockholm





I går mötte Victoria och jag mina föräldrar på Kungsan i Stockholm. I flera dagar har det varit "Smaka på Stockholm " då ett flertal restauranger finns representerade på denna yta. Det var lite trångt men annars är det inget fel på konceptet. Sådär billigt är det kanske inte men en chans var det att pröva på osäkra kort. Själv gick jag dock på det säkra kortet och köpte mat på Abyssina restaurang vilket innebär etiopiskt mat. Mycket gott men det var svårt att hitta någonstans att sitta så vi hamnade lite vid scenen. Primitivt men minnesvärd. Vi avslutade på T.G.I.F med några öl. Mamma tog en martini.

Saturday, June 02, 2007

Sprechen Sie deutch?

Herr bloggare, Marianne och Gunilla utanför domkyrkan
Här ligger Johan III

Gustav Vasa regerar


Gustav Vasas grav



Carl von Linné och hans sons grav i domkyrka i Uppsala

I dag fick jag en liten utmaning. Svärmor Gunillas väninna Marianne från Sylt i Tyskland är på besök i Sverige. Vi hämtade upp Gunilla och Marianne och tog en bilfärd via Bålsta till Uppsala. Marianne är nästan 70 år och kan i princip inte ett orde engelska. Så det blev till att vässa skoltyskan. En enkel konversation lyckades jag iallafall med. Kul att träna lite. Om man inte får praktisera ett språk så förfaller det tyvär fort. Iallafall besökt vi domkyrkan som är mycket imponerade. Där ligger bla Gustav Vasa, Linné, Johan III mfl.

Efter det körde jag till Gamla Uppsala och intog mjöd. Kan inte rekommendera denna dryck. Stackars vikingarna. Hoppas verkligen inte detta är orginalreceptet.

Sista stoppet var botaniska trädgården. Tyvärr den tropiska avdelningen stängd. Var inte det japanska kejsarparet här häromveckan i samband med 300-årsjubileet av Linné.

Stel man gör yoga-övningar

Då kör vi igång.
Den här skall ge bra tarmmassage.


Min favoritställning där trycket vänds upp och ner.

"Kobran"
Det finns människor som har sk "gummi-kroppar". Jag tillhör inte denna kategorin. Har alltid varit lite stel i ryggen. För att motverka detta har jag sedan många år kört yogaövningar. Tror att det var runt 1979 som mina första krumbukter såg dagens ljus. Yoga är sanskrit och betyder förening av kropp, tanke och själ samt Gud; att lära känna sig själv, sitt sanna jag, nå balans mellan kropp och själ.
I detta sammanhang menar fysiska övningar även kallat Hatha Yoga eller Yoga asanas. Jag har väl inte varit så regelbunden med detta men när jag gör det så känner jag mig lättare i kroppen. Det bästa är att göra det på morgon direkt efter dusch. Victoria passade på att dokumentera några ställningar nyligen. Det finns oändligt många ställningar men jag kör ungefär 10 st åt gången, det räcker långt för att beröra olika kroppsdelar.

Yogaställningarna kör jag hemma. Det senaste halvåret har jag också kört sk pilatesövningar i grupp som är något liknande och också stärker hållning samt är skonsamt. Kan rekommenderas.