Tuesday, July 31, 2007

Riga

Karl XI was here! (Peter den store kom senare)
Kollar läget innan presidenten kommer.

Vårt rumsnummer


Lettlands president



Sandkonst i Jurmela




Linbaneresa i Segulda





Höghöjdsträning på 27:e våningen




Fotbad i Jurmela




Gifta dig med kastat lås vid en bro





Från Etnomuseet








Marknaden i Riga







Herr bloggare möter herr fysioterapeut Christer på hotellet




Vi flög från Nyköping till Riga.







Efter nästan 1 vecka i Lettland med bas i Riga är det dags att försöka summera intrycken. Man kan inte låta bli att låta sig imponeras ev ett land som frigjort sig från förtryckarna. En gång i tiden var Riga Sveriges största stad men Karl XII fick stryk av ryssen så då tog det slut. I Rigas välbevarade gamla stad kunde vi dock inte identifera så mycket svenskminnen då hade vi nog behövt en mer detaljerad guidebok.

Ett plakat hittade vi som visade att Karl XI grundade ett gymnasium 1675, ovanpå detta så kunde Peter den Store inte låta bli att sätta sitt plakat för att markera sin övermakt.

På tal om makt så besökte vi ockupationsmuseet över tiden 1940-1991. Den visade i all sin tydlighet Stalins och Hitler grymheter. När sedan vi skulle gå vid stängningsdags kl 17 så började andra saker händer. Män med vapen och hunder kom in. Vi fick reda på att den nye presidenten 52-årige kirurgen Valdis Zatlers sedan 7: Juli skulle komma på besök till museet. Jag nickhälsade på honom och Victoria tog ett kort. Vid ett första intryck verkade han trevlig men vad vet man.

En dag tog vi tåget ut till Jurmela vid havet där det finns en väldigt lång och fin badstrand. Vi gick längs stranden och fick 18000 points på stegräknaren denna dag. Samtidigt pågick det en stor musikfestival i området. Jurmela är vackert och sedan 30-talet kommer många hit för det som idag kallas för Spa.

Jag har fått intrycket att Lettarna har gjort ett enormt renoverings och uppbyggande arbete. Läste i Svd en artikel av en man som var här 1989 och han såg stora skillnader. Mycket återstår dock att göra tex på vägsidan ute i landet.

Priserna är fortfarande rätt låga förutom på hotell. 1 öl kan man få för 1 lats. Jag växlade till kurs 13,6 så då förstår ni hur billigt det var.

Vi hade en fantastiskt utsikt från vårt hotell Reval Hotel Latvija över Riga. Vi bodde på 16:e våningen hade hade nummer 1608 som är samma födelsedag som Victoria och jag har. Kalla det siffermystik eller vad du vill. På 26:e våningen fanns en bar där det var mysigt att sitta i och kolla på folk och utsikt. Allra högst upp på 27:e våningen finns ett gym där jag tränade ett par gånger.

I helgen bevistade vi ett flertal bröllop när vi gick runt i kyrkor i gamla stan. Det verkade vara väldigt populärt att gifta sig. Och oavsett om de är ortodoxa, katoliker eller protestanter så var det en limousin som väntade på brudparet. Den ortodoxa kyrkan var en av de vackraste byggnaderna i Riga.

Vi provade deras tåg en gång till förutom till Jurmela så åkte vi till Segulda en dag. Min bedömning var att tåget gick i 50 km/h så visst finns det potential. I Segulda skulle vi enl guideboken från Berlitz se ett antal slott. De hade glömt bort att skriva att vi skulle gå ett antal mil från stationen som vi efterhand blev varse. Dessutom ösregnade det i skogen. Vi såg skymten av ett slott långt bort från en plats. Vi tyckte sedan att det räckte efter att ha varit ute ett antal timmar. Skärpning Berlitz!

Saturday, July 21, 2007

Omdaning av hemmet

Nedanstående tankar är en blandning av filosofi och praktik avseende hur ett hem skall vara utformat. Eftersom vår lägenhet befinner sig i en omdaningsfas känns det aktuellt att skriva om detta.

Det finns många filosofier i olika kulturer kring hemmet. I Kina talar man om Feng Shui, I Indien om Sthapatya Veda och i västerlandet talar vi om ordning och reda. Jag har läst lite från dessa 3 kulturer men är en amatör. Vad jag förstått är grundtanken är att hemmet skall stödja utvecklingen hos personerna som bor där. I den indiska filosofin betonar man vikten att ingången i huset skall var från öster vilket skall vara mest livsbefrämjande. Om man bor i hyreshus gäller huvudingången.

I Kina och västerlandet betonas "minimalismen" mycket, dvs bort med allt onödigt som stör. Feng Shui har dessutom ett utvecklat system för att visa hur olika färger påverkar och hur det skall appliceras på olika rum. Sovrummet skall var vilsamt och där är tex grönt att rekommendera. Denna princip har vi tillämpat hos oss. Andra principer har vi inte tillämpat.
Jag inser att de flesta förändringar i hemmet handlar om förändringar hos sig själv.

Hursomhelst så känns det väldigt stimulerande till att utveckla hemmet. Man kan inte göra allt på en gång men det går framåt. Idag var ordförande i föreningen över på besök för att få inspiration för hans kommande renoveringar. Sådant känns kul.

Thursday, July 19, 2007

Åter till Solna


Varför rör ni om i mitt hem?




Nyslipat och lackat golv, nya tapeter och färg




Efter ett antal timmar i bilen kom vi hem till vårt nyrenoverad hem. Vi kunde konstatera att hantverkarna gjort ett gott jobb. Nu återstår återställning samt viss om/nyinredning. En första bild på kontoret med ny vävtapet och i gul färg. Återkommer med fler bilder.

Vi lämnar Skåne efter mer än 10 dagar




Mycket mer finns att säga men en blogg beskriver inte allt utan ger lite glimtar. Fina dagar var det iallafall. Sista bilden är tagen i samband med avfärd. Mamma och Linus hade rest norrut i förväg. Mycket god mat och dryck blev vid ett flertal middagar tillagade av min mor och Victoria.

Österlen Karl XII och vikingatur

Vikingbyn vid Foteviken
Karl XII-monumentet vid golfbanan.

Rengöring av farfars grav.


Linné for runt i Skåne 1749 och det är nu skyltat lite överallt i Skåne vilket vi vedarfarit. Vi har hunnit se lika mycket som Linné men en hel del har det blivit bla på Österlen. På Österlen har min far sina rötter närmare bestämt Eljaröd. Vi besökte och rengjorde farfars och farmors grav vid Eljaröd kyrka, beskåda pappas barndomsgård från håll. Vi följde också i Piratens fotspår vilket min far har beskrivet på hans blogg. Vid foteviken inte så långt från Skanör Falsterbo besökte vi en vikingaby från 1137! De som håller till där lever i det förflutna med stor inlevelse. Vi träffade bla kung Emunds myntmästare Olauf.

Runt om statyn för att hylla kung Karl XII landstigning 1715 i Trelloborg har det skapats en golfbana. Undrar vad Kalle skulle ha tyckt om detta. Han var ju inte mycket för nöje. Iallafall var det väldigt fint med en lunch som innehöll utsikt mot havet.

Krut-Pappa


Min far är 77 år men det kan man inte tro. Förutom att han fick stora pluspoäng i en muskeltest nyligen är enormt allmänbildad och har stor energi. En man som förutom att följa i Linnés fotspår har många andra strängar på sin lya. Jag försöker hålla jämna steg i bloggintensivitet och kvalitet men det är tufft. Iallafall får det mig att skärpa till mig så att inläggen inte blir för tunna. Man måste ju hålla en viss standard nu när man har global kontakt.

Supermodern byggnad- Turning Torso


På en av våra flera utflykter var vi i Malmö och beskådadde Turning Torso. Onekligen en imponerade byggnad. 54 våningar, 190 m högt samt en vridning på 90 grader. Vi fick inte komma in men man ser mycket utifrån. Vid sidan om såg jag också en liten film om byggnaden. Värt att notera att detta hamnområde i Malmö har gjort en imponerande uppryckning. Såg dock nästan inga butiker. Här bor man exklusivgt ultramodern. Under min ungdom på 70-talet var Malmö känt som den " bombade" staden. Inte var den speciellt vacker men mycket har hänt och mer på gång. Ett par dagar sedan fick jag reda på att Malmö under vikingatiden kallades för Malmö Hagar.

Thursday, July 12, 2007

Evakuering till Skåne




För att lämna fritt spelrum för våra hantverkare har vi nu evakuerat till Skåne, rättare sagt Landskrona hos mina föräldrar. Vi kopplar av här, för ett par dagar sedan besökte vi det märkliga utomhusgalleriet i parken vid Wanås slott i östra Skåne med bla den enorma spindeln i brons.

Sunday, July 08, 2007

Start home makeover







De senaste dagarna har Victoria och jag arbetat med att tömma vardagsrum och kontor för att förberedda för våra hantverkarna som skall riva tapeter, göra grundjobb, sätta upp nya vävtapeter samt måla upp. Till detta tillkommer en del småjobb samt slipning och lackning av golvet i vardagsrummet. Skall bli härligt med 2 nya fräscha rum som sedan skall inredas på ett delvis nytt sätt.

Iallafall känns det nu jobbigt att tömma och bära så mycket. Det är nästa som att flytta igen. Svetten dryper på oss. Vi har hållt på i 3 dagar med detta. Mer info om utveckling, foto mm kommer på denna blogg.

Saturday, July 07, 2007

The Who på Globen


I går var det en grymt bra konsert på Globen. Jag hade aldrig sett The Who live men detta var verkligen en stor positiv överraskning. När hälften av orginalmedlemmarna är döda och fontfigurerna är över 60 så vet man egentligen inte vad man skall förvänta sig. Vilket tryck. Jag stod upp på parkett i 2 timmar i sträck. Massor av klassiker spelades som My Generatïon, Baba o´Riley, Pinball Wizard, Won´t get fooled again (som var bäst i kväll). Sedan hade de lagt in några nya låtar som jag aldrig hade hört förut.

Pete Thownsed var i storartad form och hade massor av energi. En mycket bra gitarrist. Han skötte också merparten av mellansnacket bla en historia då de första gången var i Sverige då de lånade utrustning av förbanden och lovade att inte slå sönder de. The Who slog sönder mycket på scenen i sin ungdom. Vanligtvis sköter sångaren mellansnacket men så var det inte här. Roger Daltrey sjöng mycket bra även om en del recensenter menar att han tappat lite kraft.

Ersättare till de döda var bla Zak Starkey (Ringos son) som spelade med bra driv. En annan typ av trumning så det är svårt att jämföra med pappan. Sammanfattningsvis gubbarna är i storform.

Thursday, July 05, 2007

Innehållsrika dagar i Barcelona

Sista middagen i Barcelona
Vid havet.

Ett verk av Juan Miró


På Olympiastadion.



Mera...




Så här kan det se ut på "Ramblan"


Barcastadium






Fotbollslaget har också en mindre känd konståkningssektion:)







Vidare uppåt.








Träspårvagnen


Familia Stradivaria

Det är lite svårt att summera mer än 3 dagar i Barcelona. Det blev så mycket. Vi kom ned med ett plan som var försenat i söndags till vårt hotell på "Ramblan" som jag beskrev i föregående blogg. Dan efter åkte vi runt på ett busstak runt Barcelona. Vi stannade på den magnifika kyrkan Familia Stradiavara. Där av en slump träffade jag en tidigare arbetskamrat. Liten värld men många svenska turister i Barcelona. Nästa stopp var det byte till en gammal träspårvagn som gick upp och upp och sedan vidare byte till nåt liknande linbana till ett ställe med ett gammalt tivoli som var stängt. Vi hade dock en fantastiskt utsikt över Barcelona, lite mulet.

Sedan gick turen vidare till fotbollsarena där vi gick på tur. Troligen Europas största fotbollsarena även nu sedan nya Wembley har invigts. Efter allt detta var vi tillbaka till "Ramblan" och tog några öl och beskåda folket. Många street-perfomers gick det att se. Bifogar några bilder här. Efter en middag på en trevlig italiensk restaurang var vi ganska nöjda med dagen.

Andra dagen åkte vi med en annan bussresa. Vi stannade på Olympiaområdet där Olympiaden hölls 1992. Var inne på stadiumet men själva Olympiamuseet var stängt. Vi provade istället Juan Miró museet som är en mycket berömd konstnär. Positiv överraskning för mig. Ett par tavlor kände jag dock igen.

Och det var morgon den tredje dagen. Denna dag blev en heldag till fots genom de gotiska kvarten där mycket att finns att skåda bla en gammal romarmur. En gång var Barcelona en romersk provins och kallades för Barcelon nåt. Osäker på stavningen. Efter en fika på ett mycket litet fik från 1909 gick vi ner till marina och vidare ner till havet och stranden där vi intåg lunch. Jag passade också på att doppa fötterna. Ingen större hetta. Eftersom vi hade gått i flera timmar tog vi Tunnelbanan hem. Fungerade utmärkt men allt är mindre och utan konst som bland annat finns i Stockholm.

På kvällen intåg vi middag på Hard Rock Cafe. Mycket folk ute på gatorna.

Idag sista dagen var det bara att åka hem vilket fungerade smärtfritt. 21 Euro kostade taxin till flygplatsen. Vi flög hem över ett molnigt Europa. Allt gick bra förutom att vårt bagage inte kom fram. Vi anmälde det. Förhoppningsvis kommer det snart.

Tuesday, July 03, 2007

Barcelona

I´m writing in English as I am sitting at a internet acess point at a hotel in Barcelona. Hope you can follow me anyway. I was in Barcelona in 1983. Many, many things has happened to this city seens that year. The olympics in 1992 which lead to mayor construction works, there is anew railway station and a lot more tourist. One thing that is still the same is the ever ongoing construction work at the church "Familia....". They say it will go on for 20 or so more years. We will se... Anyway Victoria and I have a good time here staying at the Quatro Naciones at the Rambla. At this hotel "Buffalo Bill" and former president Ulysess Grant stayed in the 1900th century. The hotel is not that fashionable this day but is good for us. Ok, full report in Swedish with pictures and so on will come soon. And congratulation to my brother Stefan as this is his birthday today. Over and out.

En Espanol

La escritura de I´m en inglés como me estoy sentando en los acess de un Internet señala en un hotel en Barcelona. Esperanza puedes seguirme de todos modos. Estaba en Barcelona en 1983. Muchos, muchas cosas han sucedido a los seens de esta ciudad que año. Las Olimpiadas en 1992 que conducen a los trabajos de construcción del alcalde, allí son de nuevo ferrocarril y mucho más turista. Una cosa que sigue siendo igual es el trabajo de construcción siempre en curso en la iglesia “Familia….”. Dicen que se encenderá por 20 o tan más años. Nosotros SE de la voluntad… De todas formas Victoria y yo tenemos un buen rato aquí el permanecer en el Quatro Naciones en el Rambla. En este hotel “cuenta del búfalo” y presidente anterior Ulysess Grant permanecía en el 1900o siglo. El hotel no es que de moda este día pero es bueno para nosotros. El informe aceptable, detallado en sueco con los cuadros y así sucesivamente vendrá pronto. Y la enhorabuena a mi hermano Stefan como esto es su cumpleaños hoy. Encima y hacia fuera.