Thursday, November 29, 2007

Vernissage i Gävle

Konstnären själv
Ett smakprov med klassiker och ny grepp.





I lördags hade min bror vernissage i Gävle, närmare bestämt på Lätting i det gamla fängelset. Stefan har hittat sin stil och fullföljer den. Det är alltid roligt att se. Lite nya grepp noterades som längre och mindre verk.

Det som jag fann mest intressant var nog de långa. Vidare information om Stefans verk finns på http://www.gemzell.se/.

Ett besök rekommenderats varmt. Utställningen pågår till 19 december.

Thursday, November 15, 2007

Många stenar, en gallblåsa och Astrid Lindgren

Jag fick en operationstid väldigt snabbt för att ta bort min gallblåsa och stenar. Jag blev prioriterad eftersom det låg en hel del stenar i gallblåsan vilket tydde på att nästa sten-attack låg nära i tiden. En annan risk var att förra veckans inflammation i bukspottskörteln kunde ske igen.

Hur är gången för en sådan här operation?

Dagen innan fick jag träffa en anestasiläkare för genomgång av vad som skulle göras och tog blodprov.

Operationsdagen 14/11 infann jag mig 07.30 på avdelningen för kirurgi på Karolinska. Nya prover. Därefter kommer Dr Stig Ramel upp och markerade 4 tuschstreck på min mage symboliserade platserna för titthålskirurgin. 1 plats under naveln för kameran och de övriga för olika instrument.

Efter en stund körde de ner mig i sängvagnen till den sk centraloperationen för med förberedelse som droppinsättning och förberedande smärtlindring. Jag fick också nåt lugnande då jag var lite orolig.

Efter ett tag kördes jag in i själva operationsalen som var ganska stor. Man såg ut men det gick inte att se in genom fönstren. Gott om utrustning fanns det. Därefter flyttade jag över till en speciell operationsäng (smal) med armarna utlagda som en annan Jesus på korset. EKG och säkerhetsbälte sattes på så jag inte skulle ramla av. Slutgiltigen fick jag andas syrgas och fick insömningsmedel intravenöst.

Ja, sedan var jag borta några timmar.

I uppvakningsrummet vaknade jag upp med lite smärta som kändes ungeför som "håll". En burk med 13 små stenar låg bredvid. De flesta stenar försvann i "uppsugningen" så hur många de var är okänt. Enl läkaren är det de små som är värst av stenarna. Vid uppvakningen fanns en monitor som övervakade min puls och syremättnadsgrad. Allt såg bra ut. Jag begärde och fick morfin för att lindra smärtan. I rummet låg folk som var nyoperade från alla möjliga typer av operationer bla kejsarsnitt så det var lite bebisskrik också.

Efter någon timme, klockan var då ca 17 kom de och hämtade mig från avdelningen med sängvagnen. Att gå var ännu inte aktuellt.

Victoria besökte mig och hade bla med sig Expressen där Astrid Lindgrens 100-årsdag uppmärksammades med bla hennes okända dikt skriven dagen innan hennes gallstensoperation på Sabbatsbergs sjukhus! Vilket märkligt sammanträffande. Dikten går enligt följande

"Farväl du satans galla
nu har du jävlats nog
nu skall hör tagas avsked
i lidande och blog
Om du inte betett dig som
ett förbanat fä
så kunde du fått stanna
nu får du inte då
Nu ryker du i vasken
på detta hospital
Så ligg då där och ångra
de plågor och de kval
du har berett en annn
som alltid vatt snäll
Farväl du satans galla
det är din sista kväll".

Håller med Astrid fullständigt.

Dan efter har jag fortfarande "håll" men kände mig lite piggare. Alvedon samt en annan medicin fungerade som smärtlindring.

Nu går det mot bättre tider.

Tuesday, November 13, 2007

Namnsdag


Ja det är ok att fira sin namnsdag även i vuxen ålder. Idag blev det en stilla middag med god soppa tillsammans med Victoria och mottagande av en fin bok från mina föräldrar. En notering är också att 10 kg har försvunnit från mig sedan i somras. Var tog kilona vägen? Delvis planerat men en hel har har också försvunnit fortare än vad som var tänkt.

Thursday, November 08, 2007

På Karolinska

Har varit några dagar på Karolinska sjukhuset. En akut magsmärta visades sig vara gallstenar som gått igenom gallblåsan och stött emot och inflammerat bukspottskörteln. Enormt ont gjorde det. Fick smärtlindring med morfin tack och lov. På nåt sätt gick stenarna ut på naturlig väg. Nu känns det bättre. För att eliminera problem i framtiden rekommenderar läkarna att gallblåsan tas bort och så kommer det att bli inom en snar framtid. Annars var det en ny upplevelse att ligga på sjukhus över ett par nätter. Alla är vänliga och så men det är trots allt ingen höjdare.