Sunday, December 30, 2007

Bröllopsdag i trä i Köpenhamn

I Nyhavn
Var frue kirke

På pub på Tivoli


Inne i vår frue kirke

Årets bröllopsdag tillbringades huvudsakligen i Köpenhamn i samband med jul och helgfirande hos mina föräldrar i Landskrona. En del av julfirande har beskrivits av min far den skånska bloggaren Sven Persson. Bröllopsdag nummer 5 klassificeras enligt tabellerna som trä-dagen.
Kopplingen med Köpenhamn var då kanske julgranar med tillhörande attiraljer som vi framförallt beskådade på Tivolis julmarknad.

För övrigt gick vi en klassisk promenad från Hovedbangården genom Ströget till Nyhavn samt gjort en avstickare till Amalienborg för att se om Dronning Margharete var hemma. Eftersom flaggorna var ner så blev slutsatsen att hon nog var i den franska lyan. Vi besökte också vår frues kirke där bla Kronprins Fredrik gifte sig. Det som är speciellt med denna kyrka tyckte jag var statyerna av alla apostlarna inne i kyrka som tog hand om ståplatserna.

Lunchen avnjöt vi på Hard Rock Cafe. När vi kom in höll Elvis låda via video så det passade ju bra då han var med när vi gifte oss på Viva Las Vegas.

Saturday, December 22, 2007

God Jul


Vill passa på att önska God Jul till alla bloggläsare. 2007 har varit mitt första helår som bloggare. Inläggen är i grunden är en form av dagbok från mitt liv i valda klipp. Jag försöker att ibland beskriva oväntade saker. Men i grunden blir det ju så att man har inte roligare än vad man gör sig själv. Ibland slår jag till med lite åsikter som ligger utanför mitt eget dagliga liv.

Saturday, December 15, 2007

Sista stora svenska kriget och lite annat

Armemuseet
De undertecknade fredsfördragat som verifierade förlusten av Finland

Denna dag har jag gått i Stockholms city. Huvudmålet var Armemuseums nya utställning om Sveriges sista stora krig 1808-1809 då vi förlorade Finland (1 tredjedel av riket).

Ryssen invaderade ett försvagat Sverige. Många tabbar gjordes. Ryssen var även inne i Norrland som Skellefteå och Umeå. Vi kunde ha förlorat även delar av Norrland. Detta var uppe i förhandlingarna under sensommaren 1809. Sveriges chefsförhandlare blev dock sjuk och då tyckte tsaren att man likaväl kunde dra ett streck vid den nuvarande gränsen för att inte dra ut på tiden. Om det varit bra på lång sikt att Sverige förlorade Finland är svårt att säga. Om Finland varit kvar kanske vi blivit indragna ordentligt i de 2 världskrigen. Minnet av 1809 uppmärksammas både i Sverige och Finland, en del info finns på följande sajt.

Då jag var på Armemuseet passade jag även att påse permanentutställningarna över olika krig sedan Sveriges begynnelse. Värt att påpeka att min bror Stefan har lagt ner ett stort arbete med ljussättningen över dessa (spottar fanns det gott om). Sedan jag beökte armemuseet förra gången i början av 80-talet har en stor ansiktslyftning skett.

Viss nostalgi infann sig också då förhållande för värnpliktiga visades upp som jag kunde härledda till min lumpartid 81/82. Tex noterade jag att den fälttelefon m/37 som använde fortfarande finns i bruk. Ett rum som visade ett logement från 60-talet fanns också mycket likt de som fanns på min tid. Persedlarna har dock nu delvist blivit ersatta. Tex är den klassiska m/59 uniformen borta.

Efter denna orgie i krig tog jag en fika på Sturekatten för att låta alla intryck insjunka, också detta ett första besök på säkert 15 år. Stället håller samma stil som då.
För kalenderbitarna kan noteras att detta är mitt 100:e inlägg sedan starten av denna blogg för ca 1,5 år sedan.

Thursday, December 13, 2007

Genomgång av gamla foton från ett långt liv.

Sortering pågår.
Hille till höger med lillasyran. År okänt men kanske sent 10-tal.

Igår kväll träffade jag min styvmormors systerdöttrar i Bromma för genomgång av gamla foton från Hilles 93-åriga liv. En del gamla minnen kom tillbaka. Det var också roligt att se Hille som ung. Bifogar ett foto av ett barndomsfoto. En del riktigt gamla (över 100 år) var svåra att identifiera då beskrivning saknades. Själv fanns jag med på en del bilder. Jag fick med mig några fina bilder med hem också. En fin kväll som även innehöll god mat (paj, chokladmoussetårta, saffransbröd mm).

Saturday, December 08, 2007

Videohälsningar från bloggaren

Här kommer in liten hälsning.

Parneviks gubbröra


Ikväll fick Victoria och jag en fin julklapp av svärmor. Vi var på Maxim och såg "Parneviks gubbröra". En "memoarföreställning" av och med Bosse Parnevik. En riktig nostalgiföreställning, roligt att minnas tillbaka samt att se att Bosse fortfarande är i fin form.

Att har roligt är också bra för hälsan har jag hört.

Videotest- Nisse fightas mars 2003