Sunday, September 28, 2008

Jose-Alfredo Alvarez De A

Vi har ett nytt fadderbarn, Jose-Alfredo från Colombia. Han är 10 år och bor på ett litet ställe som heter Turbaco. Se karta. Det finns även skrivet på wikipedia. Han skickade en teckning och vi har också fått ett par foto (kan dock inte visa den här då vi saknar scanner för närvarande). Fadderverksamheten går via Plan Colombia. Det projekt som finns där rör byggande och reparation av skolor, skolmaterial. Man håller också på med att reparera vattentankar mm.

Höstpromenad på Drottningholm

Slottet
En kvinna (gudinna?) med pilbåge och hund
Nisse bland höstlöven

En fin höstdag idag. Var med Nisse på Drottningholm där det var många chihua som han kunde leka med. Drottningholm är alltid fint. Blev en fika bredvid Kina slott samt promenad som vanligt.

Den skånske bloggaren på besök med fru

Den skånske bloggaren med fru var på besök för några dagar sedan. Det är klart att de egna inläggen och kommentarerna även kan hanteras från nordligare breddgrader.

Friday, September 26, 2008

Emmylou Harris på Cirkus

I måndags var vi på Cirkus och såg Emmylou Harris och hennes band och förband. Vad skall jag säga. Mycket kompetent. Hon sa själv att hon gillar "sad" songs och det blev mycket av den varan. Det var som bäst när det svängde till lite mer. Cirkus är en bra och intim lokal speciellt för oss som satt längst fram.

Sunday, September 21, 2008

Infrastruktur som gått ner sig

För att avsluta dagens tema om infrastruktur kan man tänka en stund på övergivna platser som det nyligen har skrivits ett par böcker om. Min fru köpte dessa till mig och de är bra illustrerade tillsammans med text som beskriver det historiska sammanhanget. Smakprov finns också på författarens sajt se denna.

Nya nationalarenan


Här i Solna skall den nya nationalarenan byggas och vara klar ca 2012. Jag åkte ner till området när Solna Station. Inga aktiviteter är såvitt jag kan se påbörjade. Träffade på 3 ensamma utslitna godsvagnar som får illustrera läget just nu så området behöver ett verkligen ett lyft.

Norra länken



Det pågår ett stort vägarbete i Stockholm som kommer att hålla på till 2015. Det kallas för Norra länken. I dag var det visning på 3 olika ställen. Jag åkte till Albano. Förutom film och kaffe så fick man en guidad tur ner i en sk servicetunnel ner till så långt man har hunnit borra mm.
2015 och ändå startade man 2006. Otroligt vad lång tid men man förstår att det är komplext. Just vid Albano ligger man bara några meter från tunnelbanan och Fysikum. Många hänsyn måste tas. Bilderna blev inte heller bra då det var för mörkt.

Saturday, September 20, 2008

What´s up?

Inlägg nummer 200. Otroligt. Detta med bloggande fyller nog någon form av självterapeutiskt effekt även om det mest är en aktivitetspegling i mitt fall. De senaste tiden har varit mycket jobb även på helgerna så det är skönt att ta det lugnt. Idag så har jag varit på promenad och besökt min gamle vän Jonny. Den nya stegräknare jag fick i present av min fru är bra, speciellt när den visar över 10000 steg som det blev idag:).

Sunday, September 07, 2008

Solnas dag

På båten m/s Aphrodite
Utsikt mot gamla Prippsbryggerierna

Ulsvundasjön i riktning mot nordvästa Kungsholmen


Ekegren i Solparken bredvid "Slottet"

Idag hade Solna arrangerat ett antal aktiviteter. Jag bevistade 2.

1.Båt på Ulvsundasjön.
Från Huvudsta strand nedanför Huvudsta badet utgick båten som gick därifrån förbi Pampas Marina och bort till Karlbergs strand. Därefter vände båten norrut samma väg men vidare där vi paserade Huvudsta bron och Norrenergi (som producerar i princip all värme till fastigheterna i Solna och Sundbyberg.

Vi passerade också ett tvätteri längs stranden där det nu diskuteras om det skall byggas bostäder. Solna har haft som policy i många år att inte bebygga stranden men ibland finns gammal historia. Båten vände och vi tittade lite på Brommasidan där rester av avindustrialiseringen av Stockholm kunde ses. Kajerna som finns kvar är rester av detta. På Brommasidan har en del bostäder byggts bla Minneberg. Lars Göransson var den eminenta guiden. Tack.

2. Stadsvandring Råsunda.
Vandringen startade nära stråket. Anders Ekegren var den eminenta guiden. Han berättade om den första delen i Råsunda som byggdes mellan 1908-1913. Namnet Råsunda kommer av ord plockat från Råsta resp Frösunda. Man ville bygga den första delen av Råsunda som en bebyggelse liknande innerstan. "Man" var i detta fall företaget som hade hand om utbyggnad av spårvagnstrafik dvs var inget politiskt initiativ.
Det fanns en spårvagns linje som hette 15 (jmf med dagens busslinje 515). Vi gick bort till Solparken brevid huset som kallas för "Slottet". Visste ni att Vilhelm Moberg bott på Råsundavägen 120? Vi gick vidare Råsundavägen i höjd med näckrosparken där Maria Wines park finns på den andra sidan. Vandringen avslutade i Filmstaden.

Saturday, September 06, 2008

En annan husse har lämnat in

Som hundpromenerare träffar man många andra hundpromenarare. Det faller sig naturligt. Det senaste året har jag också kvällsvis promenerat med en extrahund, en tax, tillsammans med Nisse (vår hund). Extrahunden förlorade sin riktiga husse idag. Frid över hans minne. Han hade i våras fyllt 80 men hade varit sjuklig en längre tid.

Vacination

En av förberedelserna för nästakommande resa innebär olika form av vacinering. I dag var jag på en vacinationsklinik här i Solna. Det blev en spruta mot gula febern samt en första kombinationspruta för Hepatit A och B. Vidare fick jag recept på malariatabletter samt flytande dosa mot Kolera sk Dukoral.

Tror att det var 12 år sedan, 1996 sedan den senaste vacinationsomgången eftersom jag då bla var i Vietnam och 38 år sedan den första gången 1970. Olika vacineringar biter olika länge. Vacinet jag fick för gula feber idag skall räcka till 2018. Alles kostade dagens besök 1695 SEK men det kommer att krypa upp över 2000-strecket innan det är slut. Förhoppningsvis är det en bra investering.

Thursday, September 04, 2008

Blogga i det förflutna

Upptäckte för några dagar sedan att det går att bakåtdatera sina inlägg i alla fall baka till 1/1-1970. Då kan man om man vill alltså skriva en retroaktiv dagbok om man nu vill detta. Gjorde tex ett inlägg 1998. Corny eller kanske en bra sätt om man vill börja på sin självbiografi??