Saturday, December 27, 2008

Jul och därefter

Min fru och jag firade i år en trevlig julafton med god mat och samvaro i Nälsta utanför Vällingby tillsammans med min frus släktingar. En julafton för vuxna utan julklappar. Tror att det är den är första julafton utan julklappar.

Victorias morbror Olle påtalde att det var tack vare min sammanställning av den Haworska släkten som han förstod att hans bilmekare sedan många år är hans kusinbarn. Roligt när släktforskningen knyter samman människor. Ännu märkligare är kanske att grannen på samma våningsplan till Olles kusin är släkt med mig på långt håll:)

Ja det finns något påstående att i 7:e led känner man alla i världen. Med de nya nätverksverktygen som facebook skulle man kunna göra en test om det funkar, fast många har fortfarande inte Internet. Visste ni förresten att jag något motvilligt är med i Facebook. Orsaken är framförallt som ännu ett verktyg i släktforskningen. Men om man vill veta mer får man dela mer av sig själv. Det är nog så det fungerar.

Igår var Victoria och jag och såg filmen "Australia". Välgjord film med fantastiska bilder. Australien är ett spännande land. Det var en hel del från Darwin som jag tyvärr inte har så mycket mer erfarenheter än av att sitta på flygplatsen i väntan på nästa plan till Cairns i januari 1997.

Läste i Svenskan idag om volontärbyrån. Det är ett intressant samlingställe där frivilligföreningar kan be om frivillig hjälp inom alla möjliga områden. Det kan också vara ett bra ställe att hitta nåt att engagera sig för som man brinner för. Ännu ett bra exempel där Internet knyter oss samman.

Wednesday, December 24, 2008

God Jul

Vill bara passa på att önska mina ärade bloggläsare en God Jul. Just nu snöar det lite grann i Solna iallafall. Tack för att ni läser och tack för alla kommentarer. God Jul.

Saturday, December 20, 2008

Fest








Vi människor behöver fest ibland som avbrott i allt jobbande och strävande. Igår var jag på firmafest på en stor lokal på Söder. Upplägget var bland annat videolänk med andra kontor inklusive Indien. Det fungerade så där men är en idé man kan bygga vidare. Roligt att träffa kollegor under avspända former. På Söder uppträde Kayo som jag träffade kort och tog ett kort av. Senare på kvällen blev det ett par extra öl med gamla kollegor så idag har varit en ganska lugn dag.

Sunday, December 14, 2008

3 museer

Bild: Från Kongo. Noombi nåt. Används som begravningsplats!.

Idag ringde min gamle vän Jonny mig. Ett upplägg med 3 museibesök med gratis entré låg i potten. Det blev riksidrottsmuseet, etnografiska museet samt sjöhistoriska museet. Alla ligger bredvid varandra.
Det som gav mest var det etnografiska som bland annat visade en film hur svenska missionärer levde i Kongo 1926, Sven Hedinprylar samt olika utställningar Nordamerikas indianer (eller Natives Americans som det heter i USA eller First nations i Canada). Det var också lite utställningar om andra grupper och områden som Amazonas, Australier mm.

Restaurangen som funnits där i många år verkar tyvärr på väg att försvinna på renoveringar och hyrshöjningar. Det är synd då den varit mycket bra och passat ihop med ett flertal Djurgårdspromenader genom åren.

Riksidrottsmuseet är rätt så nytt. Jag hade inga direkta förväntningar men jag tycker nog det blir lite utslätat när så många idrotter skall täckas.

Sjöhistoriska blev passerat ganska fort då tiden rann ut. Klart att mycket finns att se speciellt i modellväg.

Saturday, December 13, 2008

Gävle




Denna dag har innefattat en bilresa till Gävle tor. Efter Uppsala fanns snön. Mellan Solna och Gävle skilde det ungefär 5 grader från +1 till minus 5 grader samt lite snö. Så kan det vara.

Iallafall så var syftet att besöka min bror på Brynäs samt hans familj. För en gångs skull hittade jag rätt utan att behöva ringa min bror. Jag begriper inte varför jag haft svårt med detta. Mitt lokalsinne brukar funka. Antalet rondeller kanske?

Det var väldigt trevligt med tacomiddag mm samt 2 besök på ICA maxi på Brynäs. En dag kanske kan jag kan bli certifierad på Gävlegeografin?

Thursday, December 04, 2008

Leif

Vår granne Leif har lämnat oss. Leif hade varit sjuk en hel del. Leif hade också tillbringat 70-talet i Landskrona och vi hade en hel del gemensamma nämnare att tala om. Han och hans familj bodde också på Storgatan. Leif som var VVS-ingenjör arbetade bla ihop med min barndoms granne arkitekt Peter Broberg samt var aktiv i Lejonets styrelse. En av hans barn gick i samma klass som min bror.

Som grannar träffades vi då och då på gatan och i huset. När vi fick vår fuktskada i köket förra året blev han mycket intresserad som gammal expert. Vi talade en hel del om detta. Han kollade också upp med en av sina kontakter möjligheten att vi skulle kunna bo i lägenhet i Sundbyberg under tiden för väntan och ombyggnad. Vi beslöt oss att bo kvar men det var väldigt vänligt av honom.

Leif var en bra granne. Då han blev hämtad av ambulans i våras så besökte vi honom på Karolinska sjukhuset. Vi förstod att han uppskattade besöket. Leif hade då fått besked av läkarna om sina allvarliga sjukdomar. På nåt sätt fick jag ändå känslan att Leif var vid gott mod, han kom hem och vi träffades på gatan ungefär som vanligt. Vad han tänkte vet jag inte. Jag kommer ihåg att ibland när jag gick förbi hans dörr så spelade han dragspel. Men sjukdomarna kunde han till sist inte övervinna.

Farväl Leif. Vila i frid.