Sunday, August 26, 2012

Siw Malmkvist på gamla filmstaden (nu med bättre bilder).

På semestern sista dag fick jag idag möjlighet att se Siw Malmkvist igen. Denna gång i samband med filmstadens dag ett par kvarter hemifrån. Siw var i bra form och "levererade" från den lilla scenen, Till skillnad från Kalmar var jag med från början. En del mellansnack kände jag igen. Siw har en mycket lång karriär. Hon sjöng bla sin vinnarmelodi från melodifestivalen 1959!

En annan åskådare frågade mig om hon verkligen är från Landskrona, hon talar inte så. Jo så är det upplyste jag och Siv är dokumenterat tvåspråkigt och kan växla obehindrat mellan Landskronitiska och rikssvenska.
Landskronalåten sjöng hon idag med inspelad duett med sin syster.


Siw Malmkvist.


Siw.

                                                      Siw på den lilla scenen.

Saturday, August 25, 2012

Provåkning av Solnagrenen

Idag passade Jonny och jag på att provåka Solnagrenen som är namnet på den nya delen av tvärbanan. Vi åkte från det som skall bli station Solna Centrum till station Bällsta bro.

Det är inte riktigt klart förrän nästa sommar. En italiensk firma skall det närmsta året installera ett signalsystem. För att provturen kunde genomföras hade vi flaggvakter med för att stanna upp trafiken runtomkring tex vid Ankdamsrondellen. Det gick inte så fort men när signalsystemet kommer upp skall det gå fortare. En spårvagns expert upplyste oss att det var första gången sedan 1959 som spårvagnar nu rullar i Solna om än på prov!


Vid den tillfälliga stationen när Solna Centrum.


Vid station Solna Business Park.



Vi vände vi station Bällsta Bro.


Och åkte sedan tillbaka.


Någonstans på spårvägen.

                                                            Tillbaka.

Fredag kväll på Abyssinia restaurang.

I fredags avnjöt Victoria och jag en fin måltid på restaurang Abyssinia vid Ringvägen i Stockholm. Gott som alltid. Och alltid känner man sig väldigt välkommen!


Det ursprungliga kaffet i denna värld!


                                                     Bloggare avnjuter måltiden.

Husaby kyrka med biskopsborgen

                                                                Biskopsborgen.
Husaby kyrka.

Även Victoria och jag har nu besökt denna fina kyrka och trakten där Kung Olof kristnades som den förste konungen. Historiens vingslag. Se även min broders reportage.

SAAB museum

Lite bilder från besöket på SAAB-museet. Här finns allt från ur-SAAB-en till den sista bilen som tillverkades. En fin samling i byggnad där det för länge sedan tillverkades lok.


                                                Ur-SAAB-en.


Ett kort tag tillverkade SAAB husvagn saabo!


Konceptbilen AERO-X


Den sista bilen?


En 9-5 avskalad.

                                                 
                                               Stig Blomqvist tävlingsbil.

Fredrikstens fästning i Halden

I Halden i Norge ligger Fredrikstens fästning. Det var här Karl XII möte sin okände baneman 1718 (det var dock inte 30/11 enl dåtidens tideräkning). Fästingen finns kvar med en fantastisk utsikt. Var inne och tittade på museet. Ganska intressant. Det var efter freden 1658 man beslöt att satsa på denna fästning som då blev mer strategisk för Danmark-Norge. Det finns också ett monument över Karl XII där han  drog sitt sista andetag i en löpgrav. Numera används området bla för kulturella aktiviteter , nästa vecka skall tex Leonard Cohen uppträda där.

I slutet av vårt besök kom ett "tokregn"!. När vi kom ner till själva Halden verkade det knappt finnas någon dränering. Vattnet flöt över gatorna men vi lyckades ta oss därifrån.

                                             Fredrikstens fästning.


                                                         Fredrikstens fästning.

                                                           Krigsmuseum


                                                  Regn i Halden.

Nycandergraven vid Nordens ark

Bredvid Åby säteri i Bohuslän som numera drivs av Nordens Ark  finns en vad som från början var en privat familjegrav. En Nycandersläkting som arranderade Åby Säteri på 1800-talet ligger begravd där tillsammans med ett antal andra Nycandersläktingar. Vicoria och jag besökte den i början av veckan. Den ligger inne i en skogsdunge. De tidigaste gravarna är från 1800-talet medan den senast tillkomna tillhör en släkting som dog 2002.

                                            Gravområde och bloggaren utanför.

En av de som ligger här är skalden Fredrik Nycander som även har en minnesten i Lysekil.




Jörgens fest på Örenäs slott

Efter Skagen åkte vi tillbaka till Landskrona. Ännu en fest vankades. Vi var inbjudna till Jörgens 50-årsfest på Örenäs slott.

Jörgen körde igång oss med bangolf utanför slottet. Gick väl ganska hyfsat. Fick in en del 2:or fastän underlaget var lite ojämnt. Roligt sätt att umgås. Jörgen har många fina vänner. Efter den första motionen var det dags att gå in i Slottet i den blå salen där det vankades en fin buffé.

Innan det var dags för efterrätten så satte Jörgen oss i ytterligare arbete med vidare lagindelning. Det blev tipsrundor i slottsparken. Vi gick runt i olika slingor och svarade på olika frågor bla om OS.

Efter desserten och avecen så blev det mera frågesport, bla en om Jörgen själv. Trodde att det skulle ha gått lite bättre där men mycket kunskap krävdes.

Örenäs slott var full av begivenheter denna kväll, bla en bröllopsfest och mycket annat. Jag vet inte hur det är i övrigt men denna kväll på Slottet var en riktig höjdare.

                                                   Bangolf på Örenäs Slott.
                                                Jubilaren.
                                               Gästerna går emot slottet.
                                                Buffé
                                               Mitt emot mig.
                                                Tipsrunda i parken.
                                             Kvällen var nästan tropiskt varm, slottet.
                                              Dags för efterrätt.
                                                Efterrätten.
                                                Jubilaren och bloggaren.

Födelsedag i Skagen

Årets födelsedag inföll den 16 Augusti som vanligt. Denna gång i Skagen som visade sig från sin bästa sida med härligt sommarvärme. Victoria och jag var där 2000 men då var det ett konstant regnande.

Vi stannade några dagar i Skagen med lite utflykter. Grenen är fin, där gick vi i sandstranden, längst ut möter Kattegatt Skagerack. Härlig upplevelse. Vi var på bla Skagens museum och såg årets utställning om Kröyer i ett internationellt lys, Kröyer är troligen den mest internationellt kända av Skagenmålarna.

Rent generellt är Skagen en trivsam miljö att vara i. På själva födelsedagen åter vi middag på den fina restaurangen Jakobs. Till efterrätt hade de komponerar en chokladrätt i Dannbrogen (Danmarks flagga).

                                                 Victoria i Skagen.
                                                    Kröyerutställningen
                                               Exempel på en konstnär som målar trofeer.
                                              Skagen har Danmarks största fiskehamn.
                                             Vårt hotell med 2 lejon.
                                             Födelsedagsmiddag på Jakob´s
                                              Dannebrogen till efterätt.
                                                    Huvudrätten.
                                                Grenen.

Kalas i Landskrona

Under detta år har jag efter en tids försök till förträngning funderat ut över hur min halvsekelsdag skall firas. I början av maj var Victoria och jag i mitt föräldrahem i Landskrona. Skulle inte detta vara en bra lokal att fira dagen i hyfsat rymliga och fina lokaler med nära koppling till närmsta släkten?  Jag har tidigare samordnat globala släktmöten i Peru med  4 och 5-männingar. Nu tillbaka till kärnan inom släkten.

Jo så fick det bli. Vi bjöd in närmsta släkt samt goda vänner som bor i närheten av Landskrona.
Nästan alla svarade ja direkt vilket var glädjande. Första inbjudan gick ut med SMS. En kompletterande mer traditionell gick ut med brev lite senare.

Min föräldrar gick med på att kalaset kunde inhysas hemma hos dem. Jag tror det är första gången de hade fått inbjudan till kalas till deras eget hem:)

Olika ideer till mat diskuterades under vägen. Victoria komponerade en buffé som lagades på plats som kombinerades med lokal hämtmat. Resultatet blev väldigt lyckat.

Lördagen 11 Augusti kom gästerna till platsen. Det blev en fin dag och jag fick många grattis och fina presenter. Min far och min moster höll tal. Min far har på sin blogg med en hel del bilder som visar på skeenden under kalaset. Även min bror beskrivet kalaset på sin blogg.

Ja, det var en dag att minnas.




Wednesday, August 08, 2012