Monday, May 27, 2013

Förskolebrand på vår gata


                                              Nedbrunnen förskola på Råsundavägen.

Det är inte bara Husby som drabbats av bränder. Natten mot idag hade det brunnit på en förskola på vår gata. Tog en promenad med Nisse ikväll och beskådade eländet. Orsaken är inte klarlagd i skrivandes stund men det är ju så meningslöst.

Sunday, May 26, 2013

Längs Mölndalsån mm

I torsdags tog jag direkttåget till Göteborg. En tidig men behaglig resa tvärs över Sverige. I Göteborg väntade ett par dagars arbete på firmans kontor som ligger längs Mölndalsån framför den gamla Lyckholmsfabriken (Lättölsmecka!). Det var förutom arbete avtackning av en långvarig kollega inkl middag på kvällen på Ölrepubliken. Jag hade själv förberett med en enkel present.

När fredagens arbete var avlutat var det dags att ta 2:ans spårvagn in mot stan som också delvis går längs Mölndalsån. En klassisk återträff med barndomsvänner vankades. Efter besök på Dubliner blev det transport närmare källan till Mölndalsån, närmare bestämt Mölndal. Området tror jag kallas Ryet.

Hela helgen fullföljdes i återträffarnas tecken med äldre och yngre barndomsvänner och även nya bekantskaper. Söndagen avslutade helgen i Göteborg med en längre promenad borta mot Slottskogen innan tåget transporterade mig hem till Solna. Summa summarum en mycket trevlig helg.


Gamla Lyckholmsfabriken längs Mölndalsån.


                                                Avtackning av kollega.


                                                 Fredag kväll i Mölndal.


Lördag inne i Göteborg






Wednesday, May 22, 2013

Tillfällig bil

Under tiden som bilen är på plåtverkstad har jag en V70 som sopbilens försäkringsbolag står för. Lite ovant först men man kommer snabbt in hur man skall hantera bilen.

Tuesday, May 21, 2013

På handledarkurs med min fru

Bloggaren har ikväll varit på handledarkurs på en trafikskola för att bli godkänd handledare i trafiken.
Lite uppfräschning jämfört med orginalkursen jag gick 1980. På den tiden fanns ingen ecodrivning som basunerades ut ikväll. Vi fick också veta att övningskylten märkt "övningskörning" inte gäller utan nu skall skylten heta "övningskör".

Bra med lite repetition.

Monday, May 13, 2013

Påkörd av sopbil

I morse stod trafiken och Saaben still i kön. Döm om min förvåning att sopbilen bredvid drar en u-sväng och bakdelen trycker in plåten på framsidan. Helt obegripligt. Efteråt hade sopåkaren djup ånger och vi klarade ut pappersarbetet och jag kunde köra vidare.


Bilen.


Sopbilen.

Sunday, May 12, 2013

Norberg då och nu

Förra söndagen blev det en tur till Norberg. I Norberg har jag varit på kurs ett antal gånger under 80 och 90-talet. Denna gång var det Victorias tur att gå på kurs. Vi stannade och åt på klassiska Elsa Anderssons konditori inne i lilla Norberg som har funnits här sedan 1916. Jag hörde att någon i 4:e generationen finns kvar i driften av konditoriet.

Vi åkte runt i staden och visiterade även den gamla kursgården där jag har tillbringat en del tid innan jag körde Victoria till hennes kursgård.

Jag har tidigare fått känslan att Norberg är en avfolkningsbygd men såg ett diplom inne hos Elsas att Norberg fått ett pris som framstående företagarkommun 2012. Kanske finns det många entreprenörer här?


Norberg, kursgård då.


Norberg, kursgård nu.

Saturday, May 11, 2013

Det blev bara ett program..

Igår skulle Victoria och jag till Intiman vid Odenplan och lyssna på Tommy Körberg.  Tommy är en barndomsidol för Victoria och hon hade bokat biljetter. Vi passade på att äta middag på Hard Rock Cafe innan och stämningen var god. När vi kom fram till Intiman så stod det en liten lapp att spelningen var inställd. Nitlott men vi fick pengarna tillbaka i biljettkassan direkt och ett program. Herr Körberg hade nåt problem med halsen. Vi hoppas att han tillfrisknar snart och jag kommer att tänka på Ulf Lundell som sa att "En inställd spelning är också en spelning"!??



Återupplivning av mästarminne

Det var nog i September 1976. Från Landskrona gick roddklubbens buss upp till sjön Magelungen som ligger på gränsen mellan Stockholm och Huddinge. Vi var 4 roddare och en cox (styrman) som representerade Dammhagskolan i Landskrona. Dammhagskolan hade inte så mycket med det att göra förutom att det var skol-SM i rodd. Vi tränade och tävlade för roddklubben ARIS men i detta fall representerade vi Dammhagskolan. I vår klass mötte vi en skola från Södertälje. På Magelugnen finns det en roddbana som jag tror ligger konstant där iallafall under säsong. Vi kämpade väl och vann över Södertäljelaget och vann alltså skol-SM i rodd. Om jag minns rätt så låg målet ungefär vid Ågestabron som förbinder Stockholm och Huddinge. Jag kommer inte ihåg så mycket mera förutom att vi sov i gymnastiksal med våra sovsäckar.

Igår när det var klämdag så passade jag på att leta upp Magelugnen och roddbanan efter alla dessa år, Jag körde till Farsta , fortsatte söderut över Ågestabron och såg en skylt "roddbana". Efter en stund var jag nere vid ett ställe som ligger som en del av Ågesta friluftsområde. Vid vattnet kunde jag se bryggorna och även en inhägnad med några roddbåtor. Dock inga synliga tecken på någon form av roddklubb. I huset bredvid stod det Frälsningsarmen och lite annat. Iallafall kunde jag se roddbanan som troligen ligger på samma ställe som det gjorde 1976.


Bryggor för rodd


Kanske kan man se roddbanorna på denna bil.

Thursday, May 09, 2013

Årsmöte i bostadsrättsföreningen

Varje år vid denna tid brukar det vara årsmöte i bostadsrättsförening. Så även i år. För första gången hölls mötet i Backstugan som är kan man nog säga en kulturhistorisk restaurang på Gamla Filmstadens område i Råsunda. Här har nog många filmfester hållits sedan invigningen 1920. Tidigare år har mötena hållts i ett ålderdomshem så jag tyckte nog det var ett lyft.

Förutom de sedvanliga punkterna på dagordningen var årets 2 stora ämnen justering av stadgarna samt hur sophanteringen skall hanteras framöver.  Stadgeändring kan endast göras efter godkännande i 2 årsmöten så detta var första omgången. Hur sophantering skall se ut i framtiden debatterades också livligt. Klart är dock att volymen sopor ökar och att det gäller att finna en väg framåt för detta. Det vore dock också påpekade jag bra om man kunde hitta en mer modernare och miljövänligare tillvägagångsätt.

Vår förening är ansluten till HSB. I vårt hus och många andra finns ett "HSB-patent" framtagit av Sven Wallander, det som vi i dagligt tal kallar för sopnedkastet. Inte vet jag om HSB har patentförtjänster för detta fortfarande. Jag har läst att HSB använde patentintäkterna för att bygga daghem i närheten av husen. Tanken var nog god på den tiden att man snabbt och enkelt skulle bli av med soporna om man bodde högt upp som vi. Men konceptet innefattar ingen som helst källsortering samt att det finns klara volymbegränsningar. Ännu är inget bestämt hur framtiden skall se ut.

Jag blev också en än gång vald till föreningen revisor som jag nu varit i många år. Ett visst förtroende åtnjuter man eller så är det brist på folk.


Backstugan.


HSB-patent.


Bloggaren skruvar IKEA stol

Förra helgen var vi på IKEA i Barkaby. Syftet var att hitta en ersättare till stolen till skrivbordet som höll på att ramla ihop. Denna shopping gick bra. Lite annat slank ner i IKEA-kassen men inga större ingrepp i kassan.

Väl hemma var det sedan dags för bloggaren att skruva ihop kontorstolen enl IKEA:s ritningar. Inga problem. IKEA är duktiga på att standardisera hela flödet för att få ner den totala logistikkostnaden.


Bloggaren skruvar och monterar.

Wednesday, May 01, 2013

1:a maj

Enl den kände näringslivshistoriken Edward Blom finns en tradition att denna dag dricka färsköl på Djurgården. Tyvärr finns inte färskölsmadammerna kvar där längre. Denna tradition förstördes av starkölsförbudet 1917. Färsköl får mig att minnas Gamla Stans bryggeri som fanns på 90-talet vid skeppsbron och där ölen då flödade.

Nåväl det hindrade inte Victoria, mig och Nisse att ta oss till Djurgårdsbrunn och därifrån njuta av av ca 2,5 timme på Djurgården med promenad. Solen kommer fram på sina ställen också och vi passade på att fika vid cafe ekorren som ligger vid Biskopsudden.  Det var mysigt att sitta ute i solen en av de första gångerna för denna säsong.