Sunday, September 07, 2008

Solnas dag

På båten m/s Aphrodite
Utsikt mot gamla Prippsbryggerierna

Ulsvundasjön i riktning mot nordvästa Kungsholmen


Ekegren i Solparken bredvid "Slottet"

Idag hade Solna arrangerat ett antal aktiviteter. Jag bevistade 2.

1.Båt på Ulvsundasjön.
Från Huvudsta strand nedanför Huvudsta badet utgick båten som gick därifrån förbi Pampas Marina och bort till Karlbergs strand. Därefter vände båten norrut samma väg men vidare där vi paserade Huvudsta bron och Norrenergi (som producerar i princip all värme till fastigheterna i Solna och Sundbyberg.

Vi passerade också ett tvätteri längs stranden där det nu diskuteras om det skall byggas bostäder. Solna har haft som policy i många år att inte bebygga stranden men ibland finns gammal historia. Båten vände och vi tittade lite på Brommasidan där rester av avindustrialiseringen av Stockholm kunde ses. Kajerna som finns kvar är rester av detta. På Brommasidan har en del bostäder byggts bla Minneberg. Lars Göransson var den eminenta guiden. Tack.

2. Stadsvandring Råsunda.
Vandringen startade nära stråket. Anders Ekegren var den eminenta guiden. Han berättade om den första delen i Råsunda som byggdes mellan 1908-1913. Namnet Råsunda kommer av ord plockat från Råsta resp Frösunda. Man ville bygga den första delen av Råsunda som en bebyggelse liknande innerstan. "Man" var i detta fall företaget som hade hand om utbyggnad av spårvagnstrafik dvs var inget politiskt initiativ.
Det fanns en spårvagns linje som hette 15 (jmf med dagens busslinje 515). Vi gick bort till Solparken brevid huset som kallas för "Slottet". Visste ni att Vilhelm Moberg bott på Råsundavägen 120? Vi gick vidare Råsundavägen i höjd med näckrosparken där Maria Wines park finns på den andra sidan. Vandringen avslutade i Filmstaden.

2 comments:

Anonymous said...

Tack för rapporten, glömde helt bort evenemangen. Vad hjälpte det att klippa ut programmet ur lokalpressen.
Skönt med en extra kommunkolumnist.
Ha det Malin

Anonymous said...

Jag brukar gå in några gånger per vecka på solna.se . Bra sätt att följa vad som händer i stan/Christian