Sunday, June 05, 2011

Igår

Liten beskrivning av stamfrädesmonumentet.

Stamfrändesmonumentet i Värmland.


Karin Schalanders grav vid Gräsmarks kyrka.


Körsång i Gräsmarks kyrka.


Gräsmarks kyrka


Bilder från Selma i Landskrona.


Påfågel (ättling till den påfågel Selma fick vid 3 års ålder)


Mårbacka.



blev det en biltur i Värmland. Vi stannade i Sunne och badade Nisse, bredvid ligger ett enormt spa, Selma. Vi åkte istället till riktiga Selma stället i Mårbacka. Selma testamanterade Mårbacka till en stiftelse 1940 när hon dog och sedan dess har det varit visningar.

Det var en specialutställning i en lada om Selmas politiska engagemang framförallt inom kvinnorörelsen. Bla fanns det ett par bilder från Landskronatiden.

Huvudattraktionen är annars visningen av själva boningshuset som är lämlad intakt som det såg ut 1940. Kul att se.

Ett annat orginellt grepp var att kalla "Giftshopen" för bokhandel:)

Efter Mårbacka åkte vi till Gräsmark som ligger några mil därfrån. En av Gunillas äldsta vänner och som också betydde mycket för Victoria levde där många år och vi besökte den vackra kyrkan och graven.

Man kan ibland få lite surrealistiska känslor när man besöker små orter i Sverige. Det känns som tiden stått still på nåt sätt eller som man är del av en gammal film. Inget fel med det men en liten reflektion att kanske de gamla tidszonerna som avskaffades i mitten av 1800-talet pga järnvägen fortfarande betyder något.


Tittade också på stamfrändesmonumentet som var en hedring till alla finnar som invandrat till Värlmand samt utvandrarna till Amerika.

No comments: