Wednesday, November 19, 2008

Peru igen

I dagarna hålls det stora APEC-mötet i Lima. En av George W sista större framträde. Vet inte vad mötet kommer att ge. När vi var i Lima så putsades på vägar och byggnar för att bättra på det yttre inför mötet.

Mycket finns att göra i Lima. Luften är inte bra. Det kanske var så här i Los Angeles när det var som värst. Det kallas för smog. 8 miljoner bor här. En kombination av att bergen ligger precis bakom och vid havet samt massor av bilar. En dag färdades vi några timmar med öppen buss, luften var riktig obehaglig.

Det finns fina stadsdelar i Lima. Vi bodde i den kanske bästa, Miraflores. Många som har det relativt bra ställt bor här. Barrenco var också fint som bestod av många hus byggda för 100 år sedan av bla italienska immigranter.

Peru är i grunden ett land med många naturtillgångar så förutsättningar finns för en bra levnadstandard för många. En hel del har det bra men väldigt många är fattiga. Man brukar symbolisera Peru med en tiggare som sitter på en guldgruva. Peru har de senaste åren haft rätt så hög tillväxt så många har fått det bättre men det finns massor att göra.

Vi träffade inte så många direkt fattiga. Vi stötte naturligtvis på tiggare. Lite grann var det så att vi åkte runt i vår egen "bubbla" med det välplanerade programmet som inte hade många döda punkter. Det blev en hel del transporter med flyg, minibussar, flodbåtar mm. Jag får säga att vi är privilgierade. Våra släktingar har också varit duktiga och skapat sig själva en bra tillvaro.

När jag var ca 12 år brukade jag rita regnskogar på "Teckning". Då kunde jag tänka på Amazonas och fantastiskt det kunde vara där. Nu har jag varit där och det måste upplevas. Bara känslan att gå i skogen är kanske det bästa. Det finns mycket ljud men samtidigt kan man känna en viss lugn. De som bor där känner igen ljuden och kan tolka detta.

Vi var längs och nära Tambopata floden. Jag läste att området stor som Schweiz bor det 5000 människor. Mycket skyddades av regeringen 1990. Mycket framåtriktat. Nu håller man på att bygger en motorväg genom Brasilien och genom området. Ingen vet hur mycket det kommer att påverka området. Låt oss hoppas på det bästa. Världen behöver regnskogen.

No comments: