Saturday, November 22, 2008

John William ("Juan Guillermo") Nystrom

Jag har skrivit i denna blogg och på nycander.nu om min släkting som utvandrade till Peru 1881. Jag frågade när vi träffade släkten om det fanns några andra svensksläktingar. Det var inget de kände till.

När vi tog tåget till Aguas Calientes för att därifrån komma upp med buss till Macchu Pichu så stod det en skylt vi järnvägstation som inviges för 100 år sedan 1908. På skylten kunde man läsa lite historia om de Andinska järnvägarna i Peru. Dåvarande presidenten gav 1867 en svensk ingenjör Guillermo Nystrom i uppdrag att ta tag i frågan. Det hade då funnits järnväg i Peru sedan 1851. Han gjorde en förstudie som ledde till ett enormt projekt som startade 1872 och blev klart 1908.
Iden var bla att avisolera Cusco den gamla centrumet för Inka. Nystrom ville också ha med en hel del byar. Mycket finns kvar av järnvägen men den del som förstördes av jordbävning 1998 har man inte tyckt att det var lönt att bygga upp. Mer om järnvägsutvecklingen i detta område av Peru kan man läsa på följande länk.
Jag vet annars nästan ingenting om denne Nyström. I Sverige är han nog okänd men det kanske är dags för ett erkännande. Det skulle vara intressant att veta mer om hans öde.

No comments: