Saturday, February 14, 2009

Den långa svansen och 80/20-regeln

Håller på att läsa en intressant bok av Chris Anderson som heter "The long tail". Boken visar hur de senaste årens teknikskifte med internet på möjlighet på lönsamhet av varor och tjänster som säljer i små volymer. När jag gick på Högskolan i Växjö var 80/20 regeln en väldig viktig princip för analysantaganden samt en grundstommer för olika typer av rationaliseringar tex minskning av lagervolymerna.

80/20 regeln kallas också Paretos princip efter en italienare som gjorde iaktaggelser för en hundra år sedan. Ett vanligt exempel är att 20% av produkterna i ett sortiment står för 80 % av lönsamheten. Skall man vara väldigt effektiv skall man då plocka bort en stor del av produkterna. Detta tänk har genom åren skapat enorma rationaliseringar inom industri och handel. Och gett många goda år för många konsulter.

I boken ges exempel som Amazon som visar att man kan ha ett mycket större sortiment på internet än vanliga bokhandlare och ändå vara lönsamma på "småsäljarna". Ett ex är också den sk "print on demand" teknik där man nästan är helt utan lager av böcker. Ett annat exempel är musik på nästet.

Det finns många intressanta exempel och ideer. Jag rekommenderar verkligen denna bok.

1 comment:

Anonymous said...

Låter som en intressant tanke. Mångfald borde faktiskt vara grunden till ett rikare samhälle. Om merkostnader för detta mångfald gick att minimera är det ju bingo.
Ett större urval bidrar enligt mitt tycke till mer kreativitet och fler tänkande, alltså lyckligare, människor.
Malin