Wednesday, August 11, 2010

En dag i stan

Jonny och Anna utanför Rosendals slott
En av Lennart Nilssons fantastiska bilder.


Fotografiska

Riksdagshuset från 3:ans buss.



3 grabbar i kilt.


Kilt och säckpipa.

I dag är det Skottland-Sverige här på Råsundavägen. Jag har sett ett antal killar i kilt med säckpipa idag. Även musik spelades. Bifogar foto som blev mindre bra. Efter det så blev det tunnelbana till Rådhuset för leverans av varor till svärmor.
Sedan vidtog kulturella aktiviteter. På gamla tullhuset på stadsgårdskajen öppnade i våras fotografiska (där det förut var tänkt ABBA-museet). Ett museum för modern fotokonst kan man säga. De hade en stor utställning med Annie Leibonowitz och även Lennart Nilssons klassiker "A child is born" plus ett antal utställningar. Mycket sevärt.
På vägen dit fick jag kontakt med min vän Jonny, bördig från Skåne Tranås som skulle till Rosendals Slott. Så det blev nästa anhalt med guidad visning. Rosendal var det enda slott som Carl XIV Johan lät uppföra. Det har aldrig varit ett boningshus och är sedan 1913 museum. Det är inrett i imperiestil. Slottet är inte speciellt stort. Det var på detta slott som Oskar II fick beskeded att Norge var förlorat 1905 och folk samlades utanför för att trösta honom.

1 comment:

Anonymous said...

Fint att Du håller kontakt med Dina gamla polare./Pappa