Saturday, October 12, 2013

Höstmöte svensk-etiopiska föreningen

Idag var det höstmöte i svensk-etiopiska föreningens regi på restaurang Ethiostar i
Stockholm.  Det var många år sedan jag var på deras möten. Dagens program hade 3 punkter i en full restaurang.


                                                           Restaurang Ethiostar.

-Gunnar Lundström berättade om hur han följde i hans farbrors fotspår i Etiopien. Hans namne och farbror var en del av en svensk rödakorstyrka inklusive ambulans som dödades av italienare 1935. Kejsaren Haile Selassie reste en sten till hans ära i Negele (södra Etiopen).


Gunnar Lundström berättar.


-Håkan Pohlstrand , även kallad "Crocodile Dundee" visade bilder från en av sina senaste resor i Etiopien. Det blev mycket fågelbilder. Vackert och när han beskrev dem kom minnen upp från pappas berättelser från när vi reste i Etiopien. På en fråga svarade Håkan att 80-90 % av växt och djurlivet försvunnit de senaste 25 åren. Han tog exempel på djurpopulationen från Awash parken. Det lät inte speciellt upplyftande.


Håkan Pohlstrand berättar.


Håkan Pohlstrand uppvaktas på 60-årsdagen av styrelsen mm.


Håkan Pohlstrand och Jens Odlander.

-Sveriges Etiopienambassadör tills helt nyligen, Jens Odlander berättade om sina år där han varit i hetluften och bl.a hade en nyckelroll i hanteringen av de svenska journalisterna. Etiopien har under senare år haft en kraftig tillväxt driven av infrastruktursatsningar tex kraftverk, motorvägar och senast spårvagn(!) i Addis Abeba Nu är en mer exportdriven industrialisering på väg. Bla H&M har begärt av 2 fabriker i norra Etiopien att ca 1 miljard plagg skall produceras.  Mycket händer som sagt var. En glädjande nyhet i relationerna mellan våra 2 länder är att Etiopiska konsulatet i Stockholm skall uppgraderas till ambassad igen inom den närmaste tiden. Ett kvitto på att relationerna har blivit bättre.


Jens Odlander berättar om läget i Etiopien.


Programmet avslutades med traditionell Etiopisk måltid. Injera och wot.


1 comment:

Anonymous said...

Intressant att läsa om Etiopien. Redan när pappa, Annika, Linus och jag var i Etiopien 2003 och besökte Awash parken var det betydligt färre djur där än 1989. Tråkigt. Och Haile Selassi har vi ju träffat.Maten såg god ut. Kram mamma