Wednesday, April 11, 2007

En bättre värld

Jag har tagit mig friheten att kopiera in några textrader om hur världen utvecklats. Se nedan. Det händer trots allt många positiva saker i världen även om det i alltid lyfts fram i media/Christian


Tror du att tillståndet i världen har blivit bättre eller sämre de senaste 25-30 åren?

Utsikten att du tror att tillståndet i världen bara blir sämre är stor. Utvecklingspessimismen är utbredd. Och ju yngre man är, och ju högre utbildning man har, desto mer pessimistisk utvecklingssyn. Trots att vi i själva verket på många sätt lever i en bättre värld än för ett kvartssekel sedan. Krigen är färre och mindre blodiga. Antalet människor som lever i extrem fattigdom (det vill säga på mindre än en dollar om dagen, vilket fortfarande över en miljard människor gör) har minskat med 400 miljoner, samtidigt som jordens befolkning har ökat. Här finns inte utrymme för källor, men jag kan tipsa om en bra webbplats: www.gapminder.org.

Enligt Sidas undersökningar om biståndsopinionen är bara var femte svensk medveten om den här utvecklingen. En majoritet av svenskarna tror att en minoritet av invånarna i världens fattiga länder kan läsa och skriva samt har tillgång till rent vatten och sjukvård. När det i själva verket idag är så att 70-80 procent av invånarna även i de allra fattigaste länderna kan läsa och skriva samt har tillgång till rent vatten och sjukvård. Till och med Afrika söder om Sahara har en ekonomisk tillväxt på mellan fyra och fem procent samtidigt som barnadödligheten sjunker och läskunnigheten ökar.

Två svenska tidskrifter, Neo och Arena, har de senaste månaderna belyst det här glappet mellan å ena sidan framstegen i världen och å andra sidan den gängse föreställningen om utvecklingen. De vrider och vänder på frågan från sina politiska höger- respektive vänsterperspektiv.

Jag menar inte att tillståndet i världen är bra, bara för att det blir bättre. Men det är intressant att fundera över vad utvecklingspessimismen beror på. Och vilken betydelse den har som drivkraft för att fortsätta sträva mot en bättre värld.

Text: Ann Marie Bergström, chefredaktör Jusek

No comments: