Sunday, January 10, 2010

Nationalmuseum

Bredvid Nationalmusem finns ett par älgar.

Det var många år sedan jag var på Nationalmuseum. Igår var jag där med Jonny och Anna. Den aktuella utställningen var med Caspar David Friedrich. Hade aldrig hört talas om honom förut. Han var född i Svenska Pommern på 1700-talet och borde väl då ha räknats som svensk medborgare. Men enl reklamen så räknas han som den tyska romantikens ledande målare.
Tyckte var fina målningar.

Efter det fanns det möjlighet att se basutställningen. Många kända konstverk finns. Tex Karl XII:s likfärd, Drottning Christina, Strindbergs byst mm.

Nationalmuseem har en pampig ingång. Är det för att man skall känna sig liten?

I ett rum fanns en specialutställning om ljusets betydelse. Man kunde se glödlampor som gick upp och ner bland statyerna. Har min bror varit inblandad i detta?

I en avdelning fanns diverse inredning till hemmet som kanske passar bättre till Moderna museet. Mycket fokus på detaljer i hemmet under 1900-talet. Såg tex en dammsugare från 63 som säkert var densamma som vi hade hemma under 60-talet.

Vi hörs.

1 comment:

Anonymous said...

Intressant med Nationalmuseum, men jag har aldrig hört talas om Friedrich.Man lär så länge man lever eller hur. Ha det bra mamma