Sunday, September 30, 2012

En dag i Vasastan del 2

Efter observatoriemuseet gick vi vidare till Sven-Harrys (konstmuseum) vid Vasaparken. Vad är detta? Sven-Harrys konstmuseum invigdes 2011. Inne hos Sven-Harry fick vi en beskrivning under ca 45 min över historien och fram till  nutid. De senaste 10 åren har skett en omdaning av området Sabbatsberg/Vasaparken.

Sjukhuset har omdanats, själv har jag besökt de delar som numera drivs av Aleris. Nya bostäder har byggts och parken har livats upp. På platsen där Sven-Harrys ligger ville Stockholm Stad hitta på nåt kulturellt men med privat finansiär. Platsen var ganska död eftersom det bestod av en panncentral till Sabbatsberg som numera får sitt från värme från berget.  Samtidigt var byggherren och konstsamlaren Sven-Harry Karlsson på Lidingö men bördig från Lund på jakt på ett ställe att visa upp sin stora konstsamling. Det är därför det heter Sven-Harrys (konstmuseum). Han stiftelse äger detta. I ett led att finansiera huset finns det också 18 lägenheter. Det finns också andra Sven-Harrys som restaurang mm.

Längst upp på huset kan man se en del som heter Sven-Harrys (hem) som delvis är en replika av Sven-Harrys hem på Lidingö där man bla kan se en äkta Edward Much. Hela ytsidan av "hemmet" är garnerat med samma mässing som 10-kronan!

Efter Sven-Harrys gick vi bort till Bonniers konsthall. De visade upp en ljudinstallation som vi inte begrepp mycket av. Faktum var att vi gick därifrån efter de första smakproven. Men det finns säkert andra som uppskattar detta bättre. Fiket var dock väldigt trevligt!.

På vägen tillbaka möten vi Victorias mammas väninna Gunilla aka Blondie som vi hade ett trevligt samtal med.

Och allra sist innan vi äntrade buss 515 tillbaka till Solna hälsade vi på Torsten på Hagagatan.

En fin dag i Vasastan.



Sven-Harrys (konstmuseum).


                                            Victoria fikar på Bonniers konsthall.

Utanför Sven-Harrys (hem) på taket.


Gunilla aka Blondie och Victoria


Sabbatsbergs kyrka


Blondie och jag.


Torsten och jag,


Väntar på bussen till Solna

En dag i Vasastan del 1

Vasastan var mitt hem i 10 år så det passade utmärkt med en dag med lite nya upplevelser idag. I tidningen Vi i Vasastan hade Victoria hittat att det fanns gratisbiljetter till ett antal ställen. Vi besökte Observatoriemuseet, Sven-Harrys samt Bonniers konsthall.  På observatoriemuseet hade vi en eniment guide i Peter Brandén som berättade om ställets historia och förklarade bakomliggande skeendet inom vetenskapen och framförallt astronomin. På 1600-1700 talet var astronomi på mode hos eliten i västerlandet. När Observatoriet byggdes i mitten av 1700-talet var det också för att Vetenskapsakademin skulle få riktiga lokaler istället för det första tillfälliga på Riddarhuset. I början var endast 6 personer med i Vetenskapsakademin bla Linné, numera ca 380 som bla utser nobelpristagare inom naturvetenskapen. Ett flertal institutioner har sitt embryo i dessa lokalar bla naturhistoriska riksmuseet (några uppstoppade djur finns kvar som vi fick se), etnografiska mm.

Finansieringen av observatoriemuseet ordnades genom försäljning av kalendrar som vetenskapsakademin hade monopol på i Sverige fram till 1972!

I det första rummet vi fick ser var Pehr Wargentins arbetsrum som var den drivande kraften här och i vetenskapsakademinin i många år och även grundaren av tabellverket sedemera SCB.

Många observationerar har gjorts här genom åren. Det som lever kvar är troligen den längst obrutna serien är meteorologiska studier varje dag i  över 250 år. I det andra rummet kunde vi skåda tabellserien. De rena astronomiska studierna flyttade på 1930-talet till Saltsjöbaden.


Petter Brandén berättar.


Modell hur man skådade rymden på 1700-talet.


SMHI:s väderutrustning.

Ulvsunda slott

I lördags körde Victoria och jag runt lite. Vi stannade en stund vid Ulvsunda Slott som ligger mellan bostaden och arbetet. Ett anrikt ställe från 1600-talet uppfört av fältmarskalk Lennart Torstensson. Idag är det hotell och konferansanläggning. Anledning till att vi åkte hit var dock kolla på de många äppelträden samt att det enl uppgift är ok att plocka lite.

                                                Utsikt från Ulvsunda slott.
                                                   Ulvsunda slott.

                                                Äppelträd.

Tuesday, September 25, 2012

Saltå cafe mm

I söndags var det dags för utflykt. Vi körde först till Saltå by utanför Järna. Antroposoferna har sitt tillhåll där och man kan köpa ekologiskt odlade varor mm. Vi gick in på cafeet vid Saltån och åte en getosttoast med honung. Mycket gott. Lite kändes det dock att det nog var sista gången för denna säsong som vi satt ute och åt. Kyligare har det blivit.

Efter lite promenad i trakten så åkte vi vidare mot Nykvarn. Vi tänkte kolla in Hare Krishnas gård. Vi körde in och runt området men så mycket mer blev det inte.

                                           En antroposofisk kyrka.


Victoria med getosttoasten.


Nisse och jag vid Saltån.

Sista anhalten blev bowlinghallen i Vårby Gård där Victoria spelade och arbetade på 80-talet.  Av en tillfällighet dök 2 gamla vänner från Victorias tid där upp i Bowlinghallen. Ett gammalt fotoalbum från 80-talet vaskades fram snabbt från arkiven.  Ja man behöver inte alltid åka till Riksarkivet för att få fram handlingar från förr!

Sunday, September 16, 2012

Blommor, kantareller och Nisse

                                                       Victoria vid station Rådhuset.
                                                      Kantareller mm.
                                                            Vad är detta?
Rosor.

Gårdagen innefattade också shopping av kantareller och blommor på Hötorget. De har ganska bra priser som dock kan flukturera kraftigt!

Författarträff

I kanske Nordens största bokhandelsbutik på Mäster Samuelsgatan i Stockholms City kan man gå på sk författarträffar där författaren (ofta i samband med boksläpp) berättar om sin senaste bok/böcker. Victoria och jag var där igår. Onstage var författaren Gardell som berättade om sin senaste bok som handlar om när AIDS kom till Stockholm på 80-talet och effekterna av detta.


Konferens i skärgårdsmiljö



I helgen genomfördes årets konferens på jobbet på ett väldigt trevligt hotell i skärgårdsmiljö. Teambuilding mm genomfördes inkluderande god mat och dryck samt lite uppträdande.

Sunday, September 09, 2012

Åppelkaksbuffé på Svindersvik

Victoria hade läst på en annan blogg om äppelkaksbuffé som serveras på Svindersvik. Nytt ställe för oss men stället har funnits där sedan 1740-talet då den byggdes åt den förmögna familjen Grill. Svindersvik ligger i Nacka och är en del av Nordiska museet precis som Julita gård (även den besökt av bloggaren). Buffén var dock färskt baserat på en mängd olika äppelsorter som finns i Svindersviks trädgårdar. Mycket gott. Efteråt gick vi runt och tittade på äppelträden.

                                              Vi satt ute och åt äppelkaka.
                                             Bloggaren informerar sig om området!
                                                       Äppelkaksbuffén
                                                        Bloggaren med olika typer av äppelkakor.
                                                   I äppelträdgården.
                                                          Victoria i äppelgården.
                                                     Ett gammalt äppelträd.


Solnadagen 2012

Igår lördag så var det Solnadagen 2012 vilket innehöll många aktiviteter fokuserade framförallt kring Råsunda Torg. Det fanns möjlighet att se Råsunda fotbollstadium, nya Friends Arena, olika vandringar, uppträdande, loppis mm.

Inne på fotbollstadium som snart lämnar denna jord hörde jag att sittplatserna skulle skeppas ner till Kosovo men Serbien hade nu stoppat detta så blir kanske en svensk lösning. Kanske stolarna signeras av Zlatan och andra och säljs på blocket?

Efter detta så hängde jag med Jonny på en idrottslig vandring med den mycket kunnige ciceron Urban Dahlberg. Vandringen handlade om idrottens historia de senaste 100 åren i Solna. Urban visade oss den utställning som han hade satt upp i Solna stadsbibliotek. Mycket var kring AIK, fotbolls VM 1958 men även annat. Solna är en stor idrottstad.

När Pelé var på Råsunda förra månaden hade man försökt få hit honom till stadsbiblioteket men det fanns inte tid.

Jag fick veta att AIK vunnit Wimbledon med Sven Davidsson och Ulf Schmidt! Hade ingen aning att AIK hade varit stora på tennis. Denna del av AIK försvann dock på 70-talet.

Nästa vandring var till Friends Arena borta vid Råstasjön. Det var öppet hus. Imponerande byggnad. När man kom in kändes det inte så stort som att de skulle ta 65 000 pers. Men jag tyckte det kändes bra. Invigningen är den 27/10. Öppningen i taket var dock förvånansvärt liten så det var inte full "utomhuskänsla". Under tiden vi satt där blev Jonny utfrågad av TV4-nyheterna om vad han tyckte om arenan. Kanske kommer det i regionala nyheterna på måndag.

Summa tycker jag att Solnadagen 2012 blev mycket bra,

                                               Avstängt för Solnadagen
                                             Råsunda fotbollstadium
                                             Urban Dahlberg berätta om Solnaidrott (bild från VM 58).
                                           Friends Arena öppnar upp.
                                            Friends arena inifrån.
                                            Jonny levererar åsikter till TV4-nyheterna.

                                                 "Utomhusdelen".

Tuesday, September 04, 2012

På nya restaurangen Ingera

Ikväll hade Victoria hittat en nyöppnad eritreansk resturang kallad Ingera. Den ligger vid Gästrikegatan i Vasastan.

Det var mycket gott. Brödet var inte teff men en blandning av olika sädeslag men smakade alldeles utmärkt.




Sunday, September 02, 2012

På rosa bandet kampanj på cirkus




Victoria hade ordnat så att vi kunde komma med på en tv-inspelning på Cirkus. Lite nytt. Inte är det samma flyt som på TV men å andra sidan var det ingen reklam:). Artisterna som uppträde var Sanne Salomonsen, Jill Johnsson och en artist som gjorde TV-debut, kallad Alex. Programledare var Reneé Nyberg.


Jill Johnsson

Sanne

Inspelningen skall sändas någon gång i Oktober i samband med kampanj för att samla in pengar till bröstcancerforskning. Vi i publiken blev väl dirigerade av studiomannen (som var en energisk kvinna) hur vi skulle uppföra oss. Varje klappning var planerad i förhand! Jag blev också impnerad av handkameramännen hur de orkade bära all utrustning. Lite kul att vara med och se hur det hela styrs upp. Kanske kommer man att skymta förbi i rutan också framöver.