Sunday, September 09, 2012

Solnadagen 2012

Igår lördag så var det Solnadagen 2012 vilket innehöll många aktiviteter fokuserade framförallt kring Råsunda Torg. Det fanns möjlighet att se Råsunda fotbollstadium, nya Friends Arena, olika vandringar, uppträdande, loppis mm.

Inne på fotbollstadium som snart lämnar denna jord hörde jag att sittplatserna skulle skeppas ner till Kosovo men Serbien hade nu stoppat detta så blir kanske en svensk lösning. Kanske stolarna signeras av Zlatan och andra och säljs på blocket?

Efter detta så hängde jag med Jonny på en idrottslig vandring med den mycket kunnige ciceron Urban Dahlberg. Vandringen handlade om idrottens historia de senaste 100 åren i Solna. Urban visade oss den utställning som han hade satt upp i Solna stadsbibliotek. Mycket var kring AIK, fotbolls VM 1958 men även annat. Solna är en stor idrottstad.

När Pelé var på Råsunda förra månaden hade man försökt få hit honom till stadsbiblioteket men det fanns inte tid.

Jag fick veta att AIK vunnit Wimbledon med Sven Davidsson och Ulf Schmidt! Hade ingen aning att AIK hade varit stora på tennis. Denna del av AIK försvann dock på 70-talet.

Nästa vandring var till Friends Arena borta vid Råstasjön. Det var öppet hus. Imponerande byggnad. När man kom in kändes det inte så stort som att de skulle ta 65 000 pers. Men jag tyckte det kändes bra. Invigningen är den 27/10. Öppningen i taket var dock förvånansvärt liten så det var inte full "utomhuskänsla". Under tiden vi satt där blev Jonny utfrågad av TV4-nyheterna om vad han tyckte om arenan. Kanske kommer det i regionala nyheterna på måndag.

Summa tycker jag att Solnadagen 2012 blev mycket bra,

                                               Avstängt för Solnadagen
                                             Råsunda fotbollstadium
                                             Urban Dahlberg berätta om Solnaidrott (bild från VM 58).
                                           Friends Arena öppnar upp.
                                            Friends arena inifrån.
                                            Jonny levererar åsikter till TV4-nyheterna.

                                                 "Utomhusdelen".

No comments: