Sunday, September 30, 2012

En dag i Vasastan del 1

Vasastan var mitt hem i 10 år så det passade utmärkt med en dag med lite nya upplevelser idag. I tidningen Vi i Vasastan hade Victoria hittat att det fanns gratisbiljetter till ett antal ställen. Vi besökte Observatoriemuseet, Sven-Harrys samt Bonniers konsthall.  På observatoriemuseet hade vi en eniment guide i Peter Brandén som berättade om ställets historia och förklarade bakomliggande skeendet inom vetenskapen och framförallt astronomin. På 1600-1700 talet var astronomi på mode hos eliten i västerlandet. När Observatoriet byggdes i mitten av 1700-talet var det också för att Vetenskapsakademin skulle få riktiga lokaler istället för det första tillfälliga på Riddarhuset. I början var endast 6 personer med i Vetenskapsakademin bla Linné, numera ca 380 som bla utser nobelpristagare inom naturvetenskapen. Ett flertal institutioner har sitt embryo i dessa lokalar bla naturhistoriska riksmuseet (några uppstoppade djur finns kvar som vi fick se), etnografiska mm.

Finansieringen av observatoriemuseet ordnades genom försäljning av kalendrar som vetenskapsakademin hade monopol på i Sverige fram till 1972!

I det första rummet vi fick ser var Pehr Wargentins arbetsrum som var den drivande kraften här och i vetenskapsakademinin i många år och även grundaren av tabellverket sedemera SCB.

Många observationerar har gjorts här genom åren. Det som lever kvar är troligen den längst obrutna serien är meteorologiska studier varje dag i  över 250 år. I det andra rummet kunde vi skåda tabellserien. De rena astronomiska studierna flyttade på 1930-talet till Saltsjöbaden.


Petter Brandén berättar.


Modell hur man skådade rymden på 1700-talet.


SMHI:s väderutrustning.

No comments: