Sunday, September 30, 2012

En dag i Vasastan del 2

Efter observatoriemuseet gick vi vidare till Sven-Harrys (konstmuseum) vid Vasaparken. Vad är detta? Sven-Harrys konstmuseum invigdes 2011. Inne hos Sven-Harry fick vi en beskrivning under ca 45 min över historien och fram till  nutid. De senaste 10 åren har skett en omdaning av området Sabbatsberg/Vasaparken.

Sjukhuset har omdanats, själv har jag besökt de delar som numera drivs av Aleris. Nya bostäder har byggts och parken har livats upp. På platsen där Sven-Harrys ligger ville Stockholm Stad hitta på nåt kulturellt men med privat finansiär. Platsen var ganska död eftersom det bestod av en panncentral till Sabbatsberg som numera får sitt från värme från berget.  Samtidigt var byggherren och konstsamlaren Sven-Harry Karlsson på Lidingö men bördig från Lund på jakt på ett ställe att visa upp sin stora konstsamling. Det är därför det heter Sven-Harrys (konstmuseum). Han stiftelse äger detta. I ett led att finansiera huset finns det också 18 lägenheter. Det finns också andra Sven-Harrys som restaurang mm.

Längst upp på huset kan man se en del som heter Sven-Harrys (hem) som delvis är en replika av Sven-Harrys hem på Lidingö där man bla kan se en äkta Edward Much. Hela ytsidan av "hemmet" är garnerat med samma mässing som 10-kronan!

Efter Sven-Harrys gick vi bort till Bonniers konsthall. De visade upp en ljudinstallation som vi inte begrepp mycket av. Faktum var att vi gick därifrån efter de första smakproven. Men det finns säkert andra som uppskattar detta bättre. Fiket var dock väldigt trevligt!.

På vägen tillbaka möten vi Victorias mammas väninna Gunilla aka Blondie som vi hade ett trevligt samtal med.

Och allra sist innan vi äntrade buss 515 tillbaka till Solna hälsade vi på Torsten på Hagagatan.

En fin dag i Vasastan.



Sven-Harrys (konstmuseum).


                                            Victoria fikar på Bonniers konsthall.

Utanför Sven-Harrys (hem) på taket.


Gunilla aka Blondie och Victoria


Sabbatsbergs kyrka


Blondie och jag.


Torsten och jag,


Väntar på bussen till Solna

No comments: