Tuesday, July 31, 2007

Riga

Karl XI was here! (Peter den store kom senare)
Kollar läget innan presidenten kommer.

Vårt rumsnummer


Lettlands president



Sandkonst i Jurmela




Linbaneresa i Segulda





Höghöjdsträning på 27:e våningen




Fotbad i Jurmela




Gifta dig med kastat lås vid en bro





Från Etnomuseet








Marknaden i Riga







Herr bloggare möter herr fysioterapeut Christer på hotellet




Vi flög från Nyköping till Riga.







Efter nästan 1 vecka i Lettland med bas i Riga är det dags att försöka summera intrycken. Man kan inte låta bli att låta sig imponeras ev ett land som frigjort sig från förtryckarna. En gång i tiden var Riga Sveriges största stad men Karl XII fick stryk av ryssen så då tog det slut. I Rigas välbevarade gamla stad kunde vi dock inte identifera så mycket svenskminnen då hade vi nog behövt en mer detaljerad guidebok.

Ett plakat hittade vi som visade att Karl XI grundade ett gymnasium 1675, ovanpå detta så kunde Peter den Store inte låta bli att sätta sitt plakat för att markera sin övermakt.

På tal om makt så besökte vi ockupationsmuseet över tiden 1940-1991. Den visade i all sin tydlighet Stalins och Hitler grymheter. När sedan vi skulle gå vid stängningsdags kl 17 så började andra saker händer. Män med vapen och hunder kom in. Vi fick reda på att den nye presidenten 52-årige kirurgen Valdis Zatlers sedan 7: Juli skulle komma på besök till museet. Jag nickhälsade på honom och Victoria tog ett kort. Vid ett första intryck verkade han trevlig men vad vet man.

En dag tog vi tåget ut till Jurmela vid havet där det finns en väldigt lång och fin badstrand. Vi gick längs stranden och fick 18000 points på stegräknaren denna dag. Samtidigt pågick det en stor musikfestival i området. Jurmela är vackert och sedan 30-talet kommer många hit för det som idag kallas för Spa.

Jag har fått intrycket att Lettarna har gjort ett enormt renoverings och uppbyggande arbete. Läste i Svd en artikel av en man som var här 1989 och han såg stora skillnader. Mycket återstår dock att göra tex på vägsidan ute i landet.

Priserna är fortfarande rätt låga förutom på hotell. 1 öl kan man få för 1 lats. Jag växlade till kurs 13,6 så då förstår ni hur billigt det var.

Vi hade en fantastiskt utsikt från vårt hotell Reval Hotel Latvija över Riga. Vi bodde på 16:e våningen hade hade nummer 1608 som är samma födelsedag som Victoria och jag har. Kalla det siffermystik eller vad du vill. På 26:e våningen fanns en bar där det var mysigt att sitta i och kolla på folk och utsikt. Allra högst upp på 27:e våningen finns ett gym där jag tränade ett par gånger.

I helgen bevistade vi ett flertal bröllop när vi gick runt i kyrkor i gamla stan. Det verkade vara väldigt populärt att gifta sig. Och oavsett om de är ortodoxa, katoliker eller protestanter så var det en limousin som väntade på brudparet. Den ortodoxa kyrkan var en av de vackraste byggnaderna i Riga.

Vi provade deras tåg en gång till förutom till Jurmela så åkte vi till Segulda en dag. Min bedömning var att tåget gick i 50 km/h så visst finns det potential. I Segulda skulle vi enl guideboken från Berlitz se ett antal slott. De hade glömt bort att skriva att vi skulle gå ett antal mil från stationen som vi efterhand blev varse. Dessutom ösregnade det i skogen. Vi såg skymten av ett slott långt bort från en plats. Vi tyckte sedan att det räckte efter att ha varit ute ett antal timmar. Skärpning Berlitz!

5 comments:

Anonymous said...

Det är trevligt att läsa om era intryck. Att resa är att fortbilda sig. Jag väntar med spänning att få se bilderna. Ha det! /Pappa

Anonymous said...

Fick ni även vara med på bröllopsmiddagen?

mvh
Jörgen

PS! Istället för Jörgen Perssons blogg, skulle jag vilja kalla den för "Bloggen om Susumemetoden". Jag hoppas att det är okey för dig?

Christian Persson said...

Hej
Jag har ändrat blogghänvisningen.

Förstår inte varför vi inte blev bjudna på bröllopsmiddag:)

Christian

Anonymous said...

själv har man lessnat rätt rejält på dessa Riganer efter 5 besök nu i sommar,opersonligt sa bill till bull harom inga ögon va!fast kvinnor orkar man ju glo på eller hur? dom kan behållat, asså landet menar jag,en allt stoltare svensk, christer b.

Unknown said...

Intressant att ni är kritiska till er reseguide. Nu är det juli 2017 och i år hade Anna, Vidar och jag via biblioteket lånat en Berlitz reseguide gällande Riga, tryckt 2006. Kan vi ha använt samma guide? Vi försökte hitta runt i Rigas gamla stad med hjälp av guiden men blev stundtals smått förvirrade. Slutligen hittade vi en karta hos turistbyrån med huvudsakliga sevärdheterna utmärkta och då gick det mycket bättre!