Saturday, July 21, 2007

Omdaning av hemmet

Nedanstående tankar är en blandning av filosofi och praktik avseende hur ett hem skall vara utformat. Eftersom vår lägenhet befinner sig i en omdaningsfas känns det aktuellt att skriva om detta.

Det finns många filosofier i olika kulturer kring hemmet. I Kina talar man om Feng Shui, I Indien om Sthapatya Veda och i västerlandet talar vi om ordning och reda. Jag har läst lite från dessa 3 kulturer men är en amatör. Vad jag förstått är grundtanken är att hemmet skall stödja utvecklingen hos personerna som bor där. I den indiska filosofin betonar man vikten att ingången i huset skall var från öster vilket skall vara mest livsbefrämjande. Om man bor i hyreshus gäller huvudingången.

I Kina och västerlandet betonas "minimalismen" mycket, dvs bort med allt onödigt som stör. Feng Shui har dessutom ett utvecklat system för att visa hur olika färger påverkar och hur det skall appliceras på olika rum. Sovrummet skall var vilsamt och där är tex grönt att rekommendera. Denna princip har vi tillämpat hos oss. Andra principer har vi inte tillämpat.
Jag inser att de flesta förändringar i hemmet handlar om förändringar hos sig själv.

Hursomhelst så känns det väldigt stimulerande till att utveckla hemmet. Man kan inte göra allt på en gång men det går framåt. Idag var ordförande i föreningen över på besök för att få inspiration för hans kommande renoveringar. Sådant känns kul.

No comments: