Wednesday, September 05, 2007

Ett drömspel på Dramaten


När fan blir gammal blir han kulturell? Vet inte men jag önskade mig en föreställning på Dramaten och fick den av min fru. Har aldrig varit på denna fantastiska byggnad tidigare. Besök kan verkligen rekommenderas. Vi var på Stora scenen och såg August Strindbergs "Ett drömspel" i regi av Mats Ek.


Ett drömspel har gått flera gånger på Dramaten genom åren bla med uppsättning av Ingmar Berman. Lena Olin har bla spelat Indras dotter Agnes i tidigare uppsättning. Iallafall är det en inte helt lätttillgänglig föreställning. Behöver smältas sakta.


Strindberg har fått inspiration av indiska böcker när han skrev pjäsen 1901. Guden Indras dotter Agnes kommer ner på jorden och lever och ser vi jordemänniskor har det. I övrigt speglar det en slags drömvärld där saker och ting spolas hit och dit. Vi får se olika typer av lidande och kärlek. I drömmarnas värld är allting möjligt. I slutändan handlar det att ta reda på livets meningen eller vad som kommer sedan. En dörr öppnas av en präst men han hitttar ingenting. Man kan säga att i denna pjäs var Strindberg en föregångare till Sigmund Freud.


Tror inte denna pjäs är för alla men det tillhör allmänbildning att gå på en föreställning på nationalscenen.

No comments: