Sunday, September 02, 2007

Millenieskifte igen

Det händer nåt positivt 11 September i år. Milleneskifte , nyårsafton 1999 i Etiopien. I Etiopien går man efter an gammal kalender. Ansvariga för den ortodoxa etiopiska kyrkan anser att det har de rätta uppgifterna om Jesus födelse. Kanske har de rätt.

En stor artikel i time skriver om detta och om Etipoiernas stolthet. Etioperna har nästan helt hållit sig utanför kolonialismen förutom några år på 30- och 40-talet. Etioperna gav bland annat Italienarna stryk vid ett stort slag 1896. Ett bevis med att det inte alltid räcker med den senaste teknologin.

Det skrivs en del i olika bloggar om Etiopien. Tex Samuel Gebrus. Vinnaren Meseret Defar i Osaka har också gjort reklam för Millenieskifte. Kolla också in den officiella milleniesidan. Bla såg jag något om "Millenium run" med HaileGebresalassie. När man kollar runt kan man också lyssna på etiopisk musik för att få upp festkänslan. Eller se en film på Youtube om Etiopien.

Det lilla jag läst på senare tid säger att Etiopien fått en ordentlig tillväxt. Såg en artikel att det första IT-outsourcing centret nu startas i Etiopien. Skall Etioperna ge Indierna en match nu när de indiska lönerna stiger?

Själv har jag bott 3 år i Etiopien och även hälsat på Kejsare Haile Selasse som barn. Mycket finns att säga om detta men jag kan kanske återkomma i ett annat inlägg om detta. Det kommer förresten en film om Haile Selasse, se reklam för denna.

Gott nytt millenium Etiopien. 12 September börjar det 3:e milleniet.

No comments: