Sunday, September 16, 2007

Filmstadens dag

Entrén till Filmstaden

Spadtaget till det sista kvarteret har precis tagits.
Bibbi Andersson berättar Bergmanminnen.


Idag har det var "Filmstadens dag" i gamla filmstaden i Råsunda, Solna några hus hemifrån. På denna plats var det på 10-talet en strutsfarm. Från 1919 till ca 1970 hade SF(Svensk Filmindustri) sina lokaler här och flera hundra filmer har spelats in här. Många svenska klassiker. Den första var "körkarlen" med Victor Sjöstrom och den sista var Jan Troells film "utvandrarna". 2001 flyttade SF tillbaka sitt huvudkontor, dock spelas det inte in några filmer här längre. Delar av filmstaden har rivits och ett flertal nya bostadshus har byggts. Det har blivit ganska fint.

Egna minnen då? Första gången jag var i området var sommaren 1983 då min bror sommarjobbade på AB Filmteknik. Deras lokaler är nu rivna och idag togs spadtaget för den sista delen nybyggnationen (tror att kvarteret skall heta Garbo). Hösten 1998 var jag på en kickoff för en ny organisation på mitt jobb här. Vi fick gruppvis spela in små filmer och låna rekvista. Det var kul och finns bevarat på video hemma. Detta var innan de rev den stora studion där nu huvudkontoret för SF ligger. Sedan vi flyttade hit 1999 har jag bevistat förändringarna i området som skett succesivt.

Själva dagen då? Mycket jippo för barn. Vi gjorde en tipsrunda, såg Bermans egen biograf "Operan" där vi såg en trailer för den kommande Arn-filmen. Vidare så lyssnade vi lite till Bibbi Andersson i en speciell Bergman-hyllning. Bergman kommer att få ett torg av Solna Stad uppkallat på området. En speciell Lennart Nilsson utställning om Bergman in action 1960 fanns också att se. Det var också möjligt att provfilma som statist men vi gjorde inget försök.

No comments: