Saturday, March 07, 2015

Havanna

Efter frukost fick vi vår första glimt av Havanna. En mycket vacker stad med pausknappen från 1959. Fullt av bilar från 50 talet. Nästan inga mobiltelefoner. Det är som att komma tillbaka i tiden. En resa i tiden. Visst är det charmigt och avkopplande men priset för detta är bl.a att det saknas incitament för att ordentligt fixa upp staden . Mycket är i bedrövligt skick. Renoveringsprojekt pågår dock men verkar vara fokuserade mera på de officiella byggnaderna Elledningarna ser livsfarliga ut och vattenförsörjning ordnas med tankbilar direkt in i hyreshusen,.

Kubanerna är väldigt vänliga och kriminaliteten är låg. Man känner sig säker som turist.

Vi åkte buss ut längs Malecon , den stora esplanaden mot havet med fin utsikt och hoppade av en bit bort. Fanns nått shoppingställe med begränsat utbud för utlänningar där. I Havanna finns mycket småbutiker men specialisering. Förvänta Er inte några större köpcenter eller ICA Maxi stilen. Det blir många "hål i väggen" om man vill storshoppa.

Vi gick väldigt långt denna dag och det kändes i fötterna och bena. Det är lite svårt att beskriva allt man ser. Bilderna nedan kan ge lite vägledning.

Vi fick tips av hotell om en restaurang på Prado där vi åt middag på kvällen. Ett litet finare ställe. Kuba har till helt nyligen haft dåligt rykte i kulinariska sammanhang. Fram tom 2010 fanns det bar statliga restauranger. 2011 öppnade Raul Castro upp för privata restauranger, sk Paladres och många nya trevliga restauranger har kommit till sedan dess. Oavsett det kan påpekas att kryddning inte är nåt man satsar på i Kuba. Det finns en svenskägd restaurang i Havanna men vi valde inte att gå dit.



Vi träffade en polisman med Lada som tjänstebil.


Längs Melacon.


Hotel Nacional- Här styrde Fidel i början ifrån.


Hotell Nacional. 


Vår hotellgata Colon på kvällen.


Hus längs Pradogatan.


Middag.


Korg med Kubamat och dryck på rummet med Fidde.


Jänkarbilar.


En Cadillac.


Cristal-Det vanligaste Kubaölet.


Vi träffade vänner till släktingar till Victoria-Liten värld.




No comments: