Sunday, July 24, 2011

Mera Stau och Donnerwetter i Rügen. Prora och Sassnitz

En modell av Prora anläggningen.


Denna dag blev det vidare körning till Prora som är en stor semesteranläggning här på Rügen under 36-39 som Hitler beordrade. Den blev nästan klar när kriget började 39. Efter det har anläggningen haft många varierande användningar. Aldrig blev det en semesteranläggning dock. Det finns en fin utställning som heter "Macht Urlaub" ungefär "beordrad semester" för utvalda arier.

Jag läste att utställningen som är ganska bred om Hitlersamhället är en av de få i Tyskland som permanent täcker nazisttiden. Bara det är av stort värde.

Ryssarna sprängde bort vissa delar men det mesta överlevde DDR-tiden. Vad som skall göras framöver är oklart. Vacker är dock den inte. Massa slitna hyreskaserner ungefär.

Efter denna märkliga upplevelse så åkte vi till Sassnitz hamn för att äta lunch. Vår vän Jöran hade rekommenderat området som är känt för sina fiskrestauranger.

Vidare blev det forstatt körning i regnet till nationalparken utanför Sassnitz. Det är en vacker lövskog som man kör igen. Finns inslag av Skåne här.

Slutligen körde vi tillbaka till Sellin. Vi försökte se lite grann trots det trista vädret.

No comments: