Sunday, March 17, 2013

Prinsessan Lilian kommer till Solna

Victoria, Nisse och jag var ute igår och gick i Hagaparken. Nere i södra Hagaparken förberedde polisen en avspärrning inför prinsessans Lilians begravningskortegé. Vi gick bort och ställde oss bredvid pressen och övriga nyfikna.

På isen hade pressen laddat upp med stora kameraobjektiv för att kunna försöka fotografera in på den kungliga begravningsplatsen. Gustav VI Adolfs första fru Margaretha startade en ny kunglig begravningstradition med begravning i Hagaparken. Som trädgårdsälskande hade hon inget större intresse av att bli begravd i Riddarholmskyrkan där större delen av de svenska kungligheterna ligger.

Denna begravningsplats har dock mycket begränsade öppettider men jag har en gång besökt den.

Prins Bertil ligger där och därför var det naturligt för prinsessan Lilian också. Efter polisbilarna kom bilen med Lilians kista insvept i den svenska flaggan. Därefter kom en bil med kungen och drottningen, en med Dronning Margarethe av Danmark, kronprinsessan och prinsessan Christina skymtade vi också.

Alla bilar var svarta och märkta med kunglig symbol. Vi såg dock bilarna senare igen och fick veta att de var hyrbilar från Hertz (kunglig begravningshyrbilsleverantör?).

Vad vi såg var en kunglig generation som nu bokstavligen gick i graven.


Bilen med prinsessan Lilians kista kommer in till Hagaparken.


Den svarta kortegen med kungligheterna. 

No comments: